SZO traži pomoć Rusije za borbu protiv epidemije u Srednjoj Aziji

Direktor Evropskog regionalnog biroa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge obratio se direktorki ruske Federalne službe za sanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ani Popovoj sa molbom da pruži pomoć misiji u Tadžikistanu i Turkmenistanu, navodi televizijski kanal „REN TV“.
Sputnik
„Želeo bih da zamolim da pošaljete eksperte iz vaših centara (SZO) u Srednju Aziju, koji bi učestvovali u radu stručne misije“, saopštio je Kluge.

On je istakao važnost ruske pomoći s tehničkog i političkog gledišta, jer se u tim zemljama broj preminulih od atipične pneumonije povećao, uprkos odsustvu slučajeva infekcije izazvane virusom korona.

Kluge je rekao da ga veoma brine situacija u tim zemljama i zamolio Rusiju da prenese liderima Tadžikistana i Turkmenistana da poštuju preporuke SZO kada je reč o borbi protiv korone.

Rusiji se za pomoć u borbi protiv korone obratilo 12 zemalja

Osim toga, predstavnik SZO zahvalio je ruskim kolegama za informacije o razvoju vakcine protiv virusa korona.

Broj osoba koje su se oporavile od virusa korona širom sveta prešao je jedan milion i sada iznosi 1.005.441.

To je skoro trećina ukupno zaraženih, kojih je sada 3.221.653, dok je trećina obolelih u Sjedinjenim Američkim Državama — 1.064.572, pokazali su poslednji podaci objavljeni na portalu „Vorldometers“.

Pročitajte još:

Komentar