Nagoveštaj preokreta: Trampova i Putinova izjava važnija od odložene parade u Moskvi

Podsećanje na sovjetsko-američku saradnju tokom Drugog svetskog rata i delikatna pretpostavka da bi ona mogla da posluži kao uzor u borbi protiv, na primer, pandemije — mogli bi da nagoveste preokret u američkoj politici, izjavio je poljski novinar Zbignjev Parafinovič za portal „Đenjik“.
Sputnik
On je ocenio da je zajednička izjava predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, važnija od odlaganja vojne parade, koja je trebalo da bude održana 9. maja povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Autor ističe da su se vlasti Rusije i SAD poslednji put pozivale na „duh Elbe“ 2010. godine, malo pre nego što je bivši američki predsednik Barak Obama započeo proces resetovanja odnosa sa Kremljom.

Prema njegovim rečima, plan je na kraju bio kompromitovan nakon što je Rusija „anektirala Krim, stvorila separatističke republike u Donbasu i izvela hemijski napad na Skripalje na teritoriji zemlje-članice NATO-a“.

Nagoveštaj preokreta: Trampova i Putinova izjava važnija od odložene parade u Moskvi

Podsetimo, Putin i Tramp usvojili su zajedničku izjavu povodom 75. godišnjice legendarnog susreta sovjetskih i američkih vojnih komandanata na reci Elbi i istakli da je „duh Elbe“ primer kako Rusija i SAD mogu da izgrade poverenje i da sarađuju u ime zajedničkog cilja.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Komentar