Lavrov o rušenju sovjetskog spomenika: Postupci Praga u suprotnosti sa sporazumom sa Rusijom

Češke vlasti su uklanjanjem spomenika maršalu Ivanu Konjevu potkopale sporazume koji su osnova odnosa Rusije i Češke, smatra ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sputnik
„Postupci ove praške opštine ne mogu se nazvati drugačije nego cinični i nečuveni. Oni su u suprotnosti sa dogovorom koji smo potpisali sa Češkom i koji je stupio na snagu 1993. godine. U njemu su navedene obaveze čuvanja vojnih spomenika i memorijala, njihovo održavanje i pristup spomenicima“, rekao je Lavrov.

On je istakao da su samim tim narušeni dogovori koji su u osnovi odnosa dveju država poslednjih 30 godina.

„Uveravaju nas da je ovaj spomenik bio opštinsko vlasništvo. Ali mi dobro znamo da to nije tako. Pre rušenja ovaj spomenik bio je u republičkom registru kao memorijalni objekat i polazimo od činjenice da se to pitanje može regulisati isključivo u skladu sa odredbama sporazuma iz 1993. godine koji sam pomenuo“, naglasio je ruski ministar.

Vlasti praškog područja Prag 6 3. aprila su demontirale spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu. Prema rečima inicijatora rušenja spomenika, poglavaru područja, 36-godišnjeg Ondžeja Kolarža, spomenik je predat istorijskom muzeju XX veka. 

Komentar