Naučnici objasnili kako virus korona utiče na srce

Virus korona može negativno da utiče na rad srca, saopštili su američki naučnici čije je istraživanje objavljeno na portalu „Medikal ekspres“.
Sputnik

Eksperti Fonda za medicinsko obrazovanje i naučna istraživanja „Mejo“ istakli su da se smanjenje srčane funkcije primećuje u težim fazama bolesti. Kod određenog broja pacijenata te promene su posledica upale, a kod drugih pacijenata nastaju zbog prisustva KOVID-19 u srčanom mišiću.  

Prema podacima istraživača, kod zaraženih osoba pojavljuju se dva problema povezana sa radom kardiovaskularnog sistema: zatajenje srca i aritmija. Ona može da bude izazvana neželjenim dejstvima lekova koji su uzimani za lečenje koronavirusne infekcije.

Ruski lekar otkrio koje je najmoćnije oružje u borbi protiv korone

Naučnici još uvek nisu uspeli da pronađu tačne podatke o tome da li slični preparati mogu da ispolje negativan efekat na rad srca i preporučuju pacijentima da nastave sa primenom lekova, ukoliko im lekar nije rekao drugačije.

Pandemija virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju.

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je više od 1,5 miliona osoba, preminulo je više od 88 hiljada, a ozdravilo je oko 330 hiljada ljudi, prenosi sajt „Vorldometers“.

Na teritoriji Rusije je do sada registrovano 10.131 slučaj zaraze u 81 regionu, dok je preminulo 76 pacijenata. Ozdravilo je 698 ljudi.

U protekla 24 časa u Rusiji je zabeleženo 1.459 novih slučajeva virusa korona, dok je 13 pacijenata preminulo i 118 ozdravilo, saopštio je ruski operativni štab za borbu protiv širenja virusa korona.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Komentar