Prvi put posle 167 godina: Indija zatvorila železnicu, a vozove pretvara u bolnice /foto, video/

U jeku borbe protiv pandemije virusa korona mnogi sportski objekti i hale širom sveta pretvaraju se u privremene bolnice, a vlasti Indije otišle su korak dalje odlukom da u tu svrhu iskoriste i vozove, pošto je prvi put za 167 godina zbog karantina u potpunosti prekinut železnički saobraćaj.
Sputnik

Nakon što je indijski premijer Narendra Modi zbog pandemije korone objavio mere karantina 25. marta, suspendovan je i saobraćaj svih putničkih vozova u zemlji. Tako je prvi put za 167 godina obustavljena najstarija železnička mreža u Aziji.

Indijski recept za karantin

​Kako je planirano, 20.000 starih vagona biće pretvoreno u izolaciona odeljenja za pacijente, a do danas je opremljeno njih 2.500.

U svakom vagonu moći će da se smesti 16 pacijenata, a biće mesta i za medicinsku sestru, lekarsku kabinu, kao i prostora za sanitetsku opremu. 

​Na ovaj način mogao bi da se ublaži pritisak sa bolničkog sistema, ukoliko bi broj obolelih počeo da se povećava.

Prema zvaničnim podacima s početka meseca, u Indiji je 117 ljudi umrlo od posledica virusa korona, dok je 4.288 zaraženo, što je relativno mali broj za zemlju sa 1,3 milijarde stanovnika.

Prvih 5.000 odeljenja za izolaciju biće, prema očekivanjima zvaničnika indijske železnice, spremno u roku od dve nedelje, a ako bude bilo potrebe i dodatni vagoni se mogu osposobiti u roku od 48 sati.

Pošto budu opremljeni, „vozovi-bolnice“ će moći da se upute u svako mesto koje se bude suočilo sa manjkom kreveta. „Sada će železnica ponuditi čistu, sanitarnu i higijensku sredinu pacijentima da se udobno oporave“, naveo je na Tviteru indijski ministar železnica Pijuš Gojal.

​Inače, u normalnim uslovima, u Indiji dnevno saobraća više od 20.000 putničkih vozova, ali zbog karantina, kako navode svetski mediji, skoro 67.368 kilometara koloseka je van upotrebe.


Pročitajte još:

Komentar