Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone

Rusko Ministarstvo odbrane sprema se da zaštiti ne samo svoje pripadnike, već u slučaju potrebe i građane Rusije, kao što su to učinili ruski vojni stručnjaci u Italiji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku vlade u četvrtak.
Sputnik

Šojgu je naglasio da među ruskim vojnicima trenutno nisu otkriveni slučajevi zaraze Kovid-19, ali nije isključeno da će se to možda dogoditi.

On je istakao i da rusko Ministarstvo odbrane planira da do sredine maja u različitim regionima zemlje završi izgradnju 16 modularnih infektivnih centara (MIC).

Zaštita i vojske i građana

Prema mišljenju stručnjaka, a kako navodi analitičar lista „Nezavisna gazeta“ Vladimir Muhin, pored lečenja vojnih lica, ovi centri mogu biti iskorišćeni i za pružanje pomoći stanovništvu, s obzirom da se grade u velikim gradovima širom zemlje.

Dva takva centra, prema podacima Šojgua, do kraja aprila treba da budu otvorena u Moskovskom regionu (Odincovo i Podoljsk), gde je registrovan najveći broj zaraženih slučajeva.

Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone

Završetak izgradnje svih MIC, u kojoj svim silama učestvuju snage pripadnika železničke i inženjerske vojske (angažovano je 4 hiljade ljudi, 750 tehničkih jedinica), predviđen je do 15. maja.

Upravo u tom periodu stručnjaci prognoziraju da će Kovid-19 dostići vrhunac širenja u Rusiji. Najveći broj inficiranih očekuje se u Centralnoj i Zapadnoj Rusiji, gde živi većina stanovništva zemlje.

Samo tri MIC-a se trenutno grade u regionu Dalekog istoka (Petropavlovsk-Kamčatski, Usurijsk i Habarovsk) i jedan u Zabajkalju (Ulan-Ude).

Putin naredio proveru pripravnosti vojske

Uzimajući u obzir takvu specifičnost, prema pisanju Muhina, odlukom Vrhovnog komandanta i predsednika Rusije Vladimira Putina, u ruskoj vojsci oranizovana je provera nivoa pripravnosti za rešavanje zadataka u borbi protiv virusa korona. Prema informacijama Ministarstva odbrane, provera će trajati do 28. marta i podrazumevaće dve faze.

„U prvoj fazi, vojni okruzi i centralni organi vojne uprave treba da formiraju grupe snaga (sredstava), kombinovane odrede za uklanjanje posledica borbe protiv bolesti u mestima razmeštanja vojnog osoblja“, istakao je Šojgu.

On je naglasio da je ovaj zadatak relativno lak, pošto spada u svakodnevne planove borbene pripravnosti vojske.

U drugoj fazi, prema njegovim rečima, tokom dva dana biće proverena sposobnost medicinskih jedinica specijalne namene, redovnih i kombinovanih medicinskih odeljenja vojnih okruga, udruženja, formacija vrsta i rodova vojske, kao i mobilne rezerve Generalnog štaba za blagovremeno raspoređivanje u borbi protiv KOVID-19.

Uloga mobilne rezerve Generalštaba

Kako Muhin navodi, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama i u medijima, mnogima je nejasna fraza „mobilna rezerva Generalštaba“ (MR GŠ).

„Mobilna rezerva Generalštaba u ovom slučaju označava organizacije koje pružaju medicinsku podršku vojnim trupama. To su vojne baze za skladištenje posebne medicinske tehnike, vozila za dekontaminaciju i sl. To su, takozvane, vojne bolnice zatvorenog tipa na neki poseban period, medicinske laboratorije, druge jedinice, predviđene za sprovođenje antiepidemioloških mera i zaštitu od oružja masovnog uništenja“, objasnio je anonimni izvor, jedan od bivših visokih oficira ruskog Ministarstva odbrane.

Prema opisu analitičara Muhina, mobilna rezerva može da ima dvostruku ulogu, pošto je u stanju da štiti i vojne trupe i građane. Glavni zadatak je, zapravo, pronaći vojne stručnjake, sposobne da ovu rezervu osposobe za funkcionisanje.

„Ako budu raspoređene dve-tri terenske mobilne bolnice, biće dovoljno stručnih oficira. Ali, ako bude trebalo rasporediti MR GŠ u cilju zaštite milionskih gradova od posebno opasne infekcije, biće neophodno angažovati rezervne stručnjake, odnosno, rezerviste“, objasnio je ekspert.

Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone

On je skrenuo pažnju na to da je pod Anatolijem Serdjukovom (nekadašnji ruski ministar odbrane od 15. februara 2007. godine do 6. novembra 2012. godine) broj vojnog medicinskog osoblja u ruskoj vojsci nekoliko puta smanjen.

Moguć černobiljski scenario

Kako je analitičaru „Nezavisne gazete“ Muhinu ispričao general-potpukovnik Jurij Netkačev, on se seća da je u vreme SSSR i černobiljske katastrofe u aprilu 1986. godine, vojna rezerva bila masovno vojno angažovana za rešavanje medicinskih, antiepidemioloških i drugih zadataka u interesu zemlje.

Vojna rezerva bila je podčinjena Ministarstvu odbrane SSSR i ispunjavala je osnovne funkcije radi otklanjanja posledica tragedije“, istakao je Netkačev.

On je na kraju zaključio da će se možda slično dogoditi i sada, ukoliko u Rusiji dođe do nepovoljnog scenarija širenja virusa korona.

 

Komentar