Svetski lideri pozvani da formiraju globalnu vladu

Bivši britanski premijer Gordon Braun pozvao je svetske lidere da formiraju privremenu globalnu vladu koja bi se bavila rešavanjem dvostruke krize — zdravstvene i ekonomske, koja je prouzrokovana pandemijom novog virusa korona.
Sputnik
„To nije nešto što se može rešiti u jednoj zemlji. Mora da postoji koordinisan globalni odgovor“, poručio je Braun, koji je bio u centru svetskih zbivanja 2008. godine tokom velike ekonomske krize.

Braun smatra da je sada neophodno oformiti operativnu grupu koja bi uključila svetske lidere, zdravstvene stručnjake i šefove međunarodnih organizacija, koji bi imali izvršna ovlašćenja, preneo je „Gardijan“.

Trenutna kriza, prema oceni Brauna, razlikuje se od svetske ekonomske krize 2008. godine.

Pandemija izgovor za još dublju svetsku krizu: Milijarde dolara se povlače iz zemalja u razvoju
„To je bio ekonomski problem koji je imao ekonomske uzroke i ekonomsko rešenje. Sada je u pitanju pre svega hitna medicinska situacija i mora se zajednički delovati kako bi se to rešilo, ali što više intervenišete u toj oblasti, to više dovodite ekonomiju u rizik“, rekao je Braun.

Predložena operativna grupa bi se protiv krize borila na dva fronta, rekao je Braun i u tom kontekstu naveo neophodnost koordinisanih napora da se pronađe vakcina, organizuje proizvodnja i spreči profiterstvo.

Braun smatra da bi Svetska banka i Međunarodni monetarni fond trebalo da imaju veću finansijsku moć kako bi se izborili sa efektima krize na zemlje sa niskim i srednjim dohotkom.

Pročitajte još:

Komentar