Poljska može da utiče na završetak gasovoda „Severni tok 2“

Poljska je dobila mogućnost da utiče na sudbinu ruskog gasovoda „Severni tok 2“ u Evropi, sledi iz saopštenja poljske kompanije za naftu i gas „PGNiG“ na sajtu organizacije.
Sputnik

Poljska kompanija „PGNiG“ i njena podružnica u Nemačkoj dobile su pravo da se pridruže proceduri koju je inicirala kompanija „Nord Strim 2“ (operator gasovoda u Evropi) za izuzeće gasovoda „Severni tok 2“ iz Trećeg energetskog paketa Evropske unije (EU).

Zvanična Varšava protivi se ovom gasovodu, smatrajući ga pretnjom po energetsku bezbednost Evrope. Tako je poljski ministar spoljnih poslova u martu 2020. godine izjavio da puštanje u rad gasovoda neće dovesti do diverzifikacije isporuka gasa u Centralnu i Istočnu Evropu, nego će doći do kvazi-monopola, kada gas na evropsko tržište bude isporučivao jedini izvođač preko jedinog puta isporuke.

Poljska može da utiče na završetak gasovoda „Severni tok 2“

Treći energetski paket EU reguliše rad gasovoda trećih zemalja na teritoriji EU. Njime je predviđena norma u skladu s kojom kompanije koje isporučuju gas, kao i kompanije koje ga transportuju moraju biti različite. U odnosu na Rusiju, ovo znači da operator gasovoda mora biti nezavisan od „Gasproma“. Pored toga, u skladu s Trećim energetskim paketom EU, 50 odsto kapaciteta cevi treba da bude rezervisano za alternativne isporučioce. Izuzeci su mogući samo uz odobrenje Evropske komisije. Odluka o gasovodu „Severni tok 2“ treba da bude doneta do 24. maja 2020. godine.

Severni tok 2

Podsećanja radi, krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. SAD su zahtevale da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom, a švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Portparol kompanije „Nord strim 2 AD“ je rekao da za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka, a postavljanje cevi za gasovod mogao da dovrši „Gaspromov“ brod „Akademik Čerski“. Međutim, za to će biti potrebno određeno vreme kako bi se brod dodatno pripremio za taj posao.

Komentar