Oprema stigla u poslednjem trenutku: 3D štampači spas za obolele od koronavirusa

Nestašica ventila za respiratore ugrožava život najtežih pacijenata, ali je pomoć pružila jedna italijanska kompanija.
Sputnik

Italijanska kompanija koja se bavi 3D printerima kreirala je i isprintala 100 ventila za respiratore jer se bolnica u Breši suočila s nedostatkom ove medicinske opreme. Ventili služe kao veza između pacijenata i respiratora, mašina za održavanje disanja, prenosi portal Kliks ba.

Bolnica u Breši na intenzivnoj nezi ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom. Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati.

Izrada jednog ventila košta jedan euro, a za dizajn prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Italijanska novinarka Nuncija Valini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju da dostavi potrebne ventile, pa je povezala ovu bolnicu s izvršnim direktorom kompanije „Isinova“, Kristijanom Frakasijem.

Frakasi i inženjer Alesandro Romajoli otišli su u kompaniju, a tri sata kasnije vratili su se sa prototipom.

„Ventil je testiran na pacijentu i rekli su da funkcioniše. Vratili smo se u kancelariju i nastavili da štampamo nove“, navodi Romajoli za Bi-bi-si.

Tandem je započeo saradnju sa još jednom lokalnom kompanijom za 3D štampanje kako bi uspeli da podmire potrebe bolnice. „Isinova“ ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena.

Kompanije besplatno izrađuju ventile, ali će dizajn ostati poslovna tajna.

„Ventil ima jako tanke rupe i cevčice manje od osam milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tokom štampe treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način“, navodi Frakasi.

Još jedna bolnica zatražila je pomoć kompanije jer im nestaju ventili.

„Nismo spavali dva dana. Pokušavamo spasiti živote“, navodi Frakasi.

 

Komentar