Ruska vojska patrolira sirijskim Idlibom

Ruska vojska uputila se prema mestu početka zajedničke patrole sa Turskom na delu auto-puta M-4 u sirijskoj provinciji Idlib.
Sputnik

U prvoj zajedničkoj patroli 15. marta učestvovaće vod vojne policije u oklopnim vozilima. Rad vojske obe zemlje koordiniraće zajednički rusko-turski koordinacioni centar.

Patrola će se kretati auto-putem M-4 iz sela Trumba (dva kilometra zapadno od Sarakiba). Kako bi se obezbedilo kretanje, napravljen je bezbednosni koridor širok šest kilometara severno i južno od auto-puta.

Zajednička patrola ne samo što bi trebalo da obezbedi kretanje civila na značajnom auto-putu M-4 (Latakija-Alep), već i da garantuje da se oružani sukob u regionu ne obnovi.

U Moskvi su 5. marta održani pregovori predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, u vezi sa pogoršanjem situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Nakon sastanka usvojen je zajednički dokument. Strane su potvrdile svoju posvećenost „Astanskom formatu“ i objavile uvođenje režima prekida vatre od petka u ponoć. Takođe je dogovorena zajednička patrola auto-putem M-4.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da rusko-turski dogovori treba da dovedu do stalnog prekida vatre u Siriji.

Komentar