Opasnost od recesije mnogo veća za Kinu nego za Rusiju

„Pretnja od recesije ne postoji samo za Rusiju, nego i za druge zemlje, jer koronavirus i pad cena nafte su globalni događaji“, kaže ekonomski stručnjak Igor Kovaljov.
Sputnik
„Po mom mišljenju, mnogo je veća opasnost za Kinu, koja je najviše na udaru koronavirusa i gde je najveća potrošnja energetskih resursa. Naravno, u savremenom globalnom svetu, gde su sve zemlje međusobno povezane, to bi se neminovno moglo proširiti i na ostale zemlje".

Ovako Kovaljov komentariše analizu ekspertske grupe AKRA u kojoj se kaže da bi zbog koronavirusa, pada cena nafte i neuspešnih pregovora OPEK-a, kao i zbog slabljenja rublje i potresa na ruskoj berzi, Rusija mogla da se suoči sa finansijskom krizom.

Recesija ne preti Rusiji

Ruski ekonomisti uveravaju da nema razloga za pesimizam i napominju da se prema takvim ocenama treba odnositi oprezno, jer se uvek postavlja pitanje o metodološkim alatima. Kako ističu, za sada je ruski finansijski sistem stabilan i visok. Štaviše, on je kvalitativno veći od ostalih ekonomija. Mnogi čak u finansijskoj krizi vide nove mogućnosti i šansu za Rusiju i postsovjetske zemlje koje bi mogle da obnove trgovinske i ekonomske veze kako ne bi zavisile od globalnih rizika. Drugim rečima, ako bi do krize došlo, takva situacija bi mogla da podstakne zemlje na promenu trgovinsko-ekonomske politike. Ruska ekonomija za takve scenarije bolje je pripremljena nego u prethodnim turbulentnim godinama i da je stabilnost sistema u zemlji veća nego u drugim državama

Rusija podstiče ekonomiju

Ruske vlasti uveravaju da trenutno ne postoje nikakvi ozbiljni problemi i da će ako se oni pojave preduzeti sve neophodne mere. Usled pada cena nafte i trenutnog slabljenja rublje, rusko Ministarstvo finansija ne očekuje recesiju ruske ekonomije i ozbiljan pad budžetskih prihoda koji nisu od nafte i gasa u 2020. godini. Prognoza rasta BDP-a za 2020. godinu od 1,9 odsto biće ostvarena podsticanjem domaće ekonomije.

Opasnost od recesije mnogo veća za Kinu nego za Rusiju

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada ekonomija zabeleži pad dva tromesečja zaredom u poređenju sa prethodnim kvartalima. Poslednji put je ruska ekonomija bila u recesiji tokom krize 2014-2015, a završena je u proleće 2016.

Eksperti ističu da je ponavljanje prethodnih kriza iz 2008. i 2014. godine teško moguće zbog smanjene zavisnosti ruske ekonomije od globalnog finansijskog sistema, a pored toga rusko finansijsko tržište je mobilisano u iščekivanju krize i spremno je na sve nedaće. U trenutnim uslovima, ruska ekonomija je više adaptirana na krizne procese, s obzirom na bolju balansiranost budžeta, značajne rezerve, efikasnu politiku zamene uvoza, kvalitetno jačanje novčanih tokova itd.

Kina kroji sudbinu

Kovaljov smatra da će dalji razvoj situacije u velikoj meri zavisiti od toga kako se Kina nosi sa problemima.

"Po mom mišljenju, ključni faktor trebalo bi da bude to kako će svetska ekonomija i ekonomija najvećih industrijskih zemalja, pre svega Kine, izaći iz krize povezane sa koronavirusom. Ako se proizvodnja u toj zemlji obnovi, cene nafte će neminovno rasti. Ako se kriza razvije, tada neće biti podsticaja za rast cena nafte – potražnja će se smanjivati i nafta će postajati jeftinija“, kaže ruski ekonomista.

Eksperti ističu da je preuranjeno govoriti o velikoj finansijskoj krizi u Rusiji u skorije vreme, a da je u ovoj situaciji zadatak finansijskih vlasti da minimiziraju negativne posledice finansijskog stresa na domaću ekonomiju. Koristeći alate monetarne i budžetske politike, vlasti mogu postići ovaj cilj.

 

Komentar