Italija razmatra oštrije mere zbog koronavirusa

Vlada Italije spremna je da razmotri zahtev severnih regiona te zemlje za uvođenje još strožijih karantinskih ograničenja usled epidemije koronavirusa, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.
Sputnik
„Naložio sam ministru zdravlja Robertu Sperancu, koji je razgovarao s predsednikom oblasti Lombardije Atilom Fontanom da pripremi i obrazloži spisak zahteva. Što se vlade tiče, otvoreni smo za donošenje strožijih mera. Spremni smo da razmotrimo potencijalne zahteve iz Lombardije ili drugih regiona”, izjavio je Konte na konferenciji za novinare.

On je na konferenciji objavio da je ogromna suma izdvojena u znak podrške ekonomiji u svetlu epidemije COVID-19.

„Izdvojili smo neverovatan iznos od 25 milijardi evra, koji neće biti odmah iskorišćen, ali će biti potreban za prevazilaženje ovih vanrednih okolnosti”,  istakao je Konte.

U skladu s poslednjim nalozima za sprečavanješirenja epidemije u Italiji, međugradski saobraćaj je trenutno dozvoljen samo u slučajevima krajnje nužde, a zabranjeni su svi masovni i sportski događaji, kao i okupljanja, a zatvorene su religiozne i kulturne ustanove.

Italija razmatra oštrije mere zbog koronavirusa

Vlasti severnih oblasti Lombardije i Veneta traže od centralnih vlasti pooštravanje mera opšteg karantina u zemlji. Konkretno, predloženo je da se osim apoteka i prodavnica zatvore sva preduzeća i institucije, obustavi saobraćaj, a nastave s radom samo najneophodnije komunalne službe, kao što je na primer, služba za odvoženje đubreta.

Podsetimo, u Italiji, koja je posle Kine najviše pogođena koronavirusom, za samo 24 sata umrlo je čak 168 ljudi, što je najviše u jednom danu od 21. februara od kada su registrovani prvi slučajevi.

Tako je broj preminulih za samo jedan dan porastao za 36 posto i sada iznosi 631, prenosi „Rojters” podatke Službe civilne zaštite.

Zabeleženo je novih 977 obolelih, pa je sada u Italiji 10.149 zaraženih, što je oko 10 posto više nego dan ranije.

Komentar