Rjabkov: Ponašanje Amerike neodgovorno i neprihvatljivo

Razvijajući scenario međusobnog nuklearnog napada s Rusijom i predviđajući svoju pobedu u slučaju nuklearnog rata, SAD se ponašaju neodgovorno i neprihvatljivo, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sputnik

Rjabkov je istakao da Moskva ne primećuje da je Vašington spreman da saopšti da je nuklearni rat nedopustiv.

"Primena nuklearnog oružja bi u svakom smislu značila otvaranje vrata pakla. Dalji scenario je teško predvideti i modifikovati, a u svakom slučaju, očekivati posle takvog koraka, koji bi doveo do potpunog uništenja, da strana koja je primenila takvo sredstvo izađe kao pobednik iz te situacije je krajnje neodgovorno",istakao je on.

Prethodno je Pentagon potvrdio da je na podmornicama rasporedio balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama smanjene snage u cilju obuzdavanja Rusije.

Ruski zvaničnik je još naglasio da je s političke strane ovakvo ponašanje SAD u suprotnosti sa svim sporazumima Moskve i Vašingtona u toj sferi.

Testiranje protivraketnog sistema SM-3 Block IIA

Rjabkov se još osvrnuo na planirano američko testiranje protivraketnog sistema SM-3 Block IIA i naglasio da je Moskva zabrinuta zbog planova SAD u oblasti protivraketne odbrane.

Amerika će, smatra on, nakon testiranja otpočeti razvoj sistema u cilju direktnog obuzdavanja Rusije.

Rjabkov: Ponašanje Amerike neodgovorno i neprihvatljivo

„Najnovija modifikacija protivraketnog sistema odbrane SM-3 Block IIA, čije testiranje Amerika planira je u suštini ekvivalentna interkontinentalnoj balističkoj raketi. Ovakvim raketama raspolaže nekolicina država. Prema tome, jedini mogući zaključak koji se izvodi je da SAD pokreću razvoj svog sistema da bi nam se direktno suprotstavili i stvorili potencijal koji bi doveo do početka devalvacije ruskih sredstava nuklearnog obuzdavanja", objasnio je Rjabkov.

Ruski vojni odgovor na nepromišljene korake SAD

Rjabkov je, takođe, istakao da se Moskva nada da će uspeti da odvrati Ameriku od nepromišljenih koraka u oblasti kontrole nad naoružanjem, a u slučaju potrebe, Rusija bi mogla da primeni i vojno-tehnički odgovor.

„Vojno-tehnički odgovor će se bezuslovno naći. U to nema nikakve sumnje. A političko-diplomatski odgovor je već formulisan i nećemo smanjiti naše napore za isticanje naše logike i našeg objašnjenja zašto je ono što se dešava u oblasti vojnog razvoja, uključujući razvoj sistema protivraketne odbrane SAD, korak koji vodi dubokoj destabilizaciji i faktor koji negativno utiče na globalnu stabilnost”, istakao je ruski zvaničnik.
Komentar