Predsednik opštine isprozivao pljevaljske litije, pa dobio odgovor u desetercu

Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja reagovao je posle televizijskog gostovanja predsednika te opštine Igora Golubovića, u kom je potcenio broj učesnika na litijama, ali i na neprikladan način govorio o nekim članovima tog Odbora. Pljevljaci koji brane svetinje odgovorili su Goluboviću u desetercu, stihovima iz narodne epske pesme.
Sputnik

„Mirne i dostojanstvene litije kojima verni narod iskazuje nezadovoljstvo Zakonom o slobodi veroispovesti od prvog dana su postale simbol istinske i tradicionalne Crne Gore. One nisu organizovane ni protiv jednog pojedinca, ili protiv države, već isključivo protiv nepravde kojom se, na do sada nezabeležen način, želi oteti imovina Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju pljevaljskog Odbora, a prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pljevljaci navode da su „pojedinci iz vlasti, suočeni sa istrajnošću naroda u odbrani svetinja, pokušali da verni narod koji učestvuje u mirnim molitvenim litijama proglasi za rušitelje države Crne Gore“.

Tortura u Pljevljima: Policija u fantomkama maltretirala omladinu iz Odbora za očuvanje svetinja /video/

„Nažalost, u kolo sa odnarođenim predstavnicima vlasti uhvatio se i predsednik opštine Pljevlja, Igor Golubović, koji je izneo niz neistina i neutemeljenih tvrdnji na račun vernika SPC. Golubović je na svom Fejsbuk profilu podelio lažni snimak o navodnoj isplati vernika koji su bili na litiji u Podgorici, iako se na snimku očigledno radi o ilegalnoj prodaji ulaznica za fudbalsku utakmicu.

Predsednik opštine isprozivao pljevaljske litije, pa dobio odgovor u desetercu

Želeći da prividno umanji značaj litija i narodnog nezadovoljstva, Golubović je posegao za nerealnom procenom broja učesnika, govoreći da u litijama učestvuje „samo“ sedam i po hiljada Pljevljaka, a svi znamo da je realan broj učesnika neuporedivo veći, dodaju iz pljevaljskog Odbora.

Narod u „gradu trobojki“ masovno izašao na litiju /video/

Oni su pozvali predsednika opštine da „izađe u litiju sa svojim narodom, jer u najmanju ruku nije lepo da litije posmatra i broji iz kafane“.

„Igor Golubović je na krajnje neprikladan način govorio i pojedinim članovima Odbora, otvoreno ciljajući na Milinka Gazdića, bivšeg poslanika i sadašnjeg predsednika Crkvenog odbora pri Hramu Svetog Velikomučenika Georgija. Kroz njegov lik je pokušao da prizove ratne devedesete i tako baci senku na miran molitveni otpor vernog naroda. Milinko Gazdić je čestit čovek koji nema čega da se stidi i od koga nema razloga bilo ko da se plaši, ili da oseća neprijatnost. Pljevaljski muslimani su ponosan i hrabar narod. Oni se čak nisu plašili ni Filipa Vukovića i ostalih lica sa barikada koji su se sklonili pod skute vladajuće partije, pa se sigurno neće plašiti ni mirnog i poštenog Milinka Gazdića. Stoga bratski poručujemo predsedniku Goluboviću: – Okani se, sine, četovanja, jer zlo dobra donijeti neće“, stoji u saopštenju.

Dodaju i da se „Bojan Bajčeta, načelnik komunalne policije, preobrazio u molera koji moleriše murale trobojki po gradu“. Zato su ga pozvali da pročita član 28 Zakona o državnim simbolima „koji kaže da je trobojka iz vremena kralja Nikole državni istorijski simbol koji uživa istu zaštitu, kao i današnja državna zastava“.

 

Komentar