Ukrajinski ministar: Tramp da se priključi „normandijskoj četvorci“

Ministar spoljnih posloba Ukrajine Vadim Pristajko izjavio je da bi ga veoma obradovalo ako bi se američki predsednik Donald Tramp priključio pregovorima za normalizaciju situacije u Donbasu u „normandijskom formatu“.
Sputnik

Pristajko je to rekao u intervjuu za TV kanal „Ukrajina 24“

„Nama je, pored Nemačke i Francuske, potrebno još nekoliko lidera. Bio bih srećan ako Tramp seo za pregovarački sto“, rekao je ukrajinski ministar.

Ruski i ukrajinski predsedni, Vladimir Putin i Vladimir Zelenski, su ranije u telefonskom razgovoru razmatrali pripreme za sledeći susret lidera „normandijske četvorke“.

Ono su konstatovali da je neophodno aktivirati rad Kontakt grupe za Donbas u Minsku i da akcenat treba da bude na razmeni zarobljenika.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ističu da je pre novog susreta u „normandijskom formatu“ potrebno ostvariti rezultate u primeni ranijih dogovora.

Prethodni samit, uz učešće nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske, Rusije i Ukrajine, Emanuela Makrona, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, održan je 9. decembra u Parizu, gde su strane postigle međusobne dogovore i odlučile da sledeći sastanak održe u Berlinu, radi nastavka regulisanja situacije u Donbasu.

Komentar