Tradicionalne palačinke s kvascem, kao i one tanje spremljene su prema receptima iz raznih regiona Rusije. Gostima su bili na raspolaganju i džem od brusnica, med i druge poslastice.
Praznik Maslenica se slavi sedam dana uoči velikog posta. Blini (palačinke) glavno su jelo u dane Maslenice. One simbolizuju sunce i dolazak proleća. Po tradiciji, prva palačinka pravi se za pokoj duše svih umrlih i nosi se na groblje ili se daje siromašnima, a zatim počinje pravo kulinarsko nadmetanje u spremanju palačinki: prave se od heljdinog, ražanog, ovsenog, pšeničnog brašna… Jedu se za doručak, ručak i večeru. Služe se sa ikrom, lososom, pečurkama, smetanom (pavlakom), medom, slatkim ili džemom. Uz njih se ispija čaj ili mleko. Svaka porodica ima svoju recepturu pravljenja palačinki, koja se prenosi sa generacije na generaciju