Rusija usvojila nova pravila o primeni oružja prilikom zaštite svog vazdušnog prostora

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je uredbu Vlade prema kojoj Oružane snage Rusije imaju pravo da koriste oružje i vojnu tehniku za zaštitu vazdušnog prostora Rusije, ali u posebnim situacijama.
Sputnik

Dokument o pravilima primene oružja i borbene tehnike prilikom zaštite državnih granica Rusije u vazdušnom prostoru predviđa da ruske snage imaju pravo da obore avione koji su narušili ruske granice samo u posebnim slučajevima i uz uslov da u letelici nema putnika ili talaca.

Navodi se da avioni Vojno-kosmičkih snaga Rusije prvo treba da pošalju nepoznatoj letelici radio-komande i vizuelne signale. 

„U slučaju da civilna ili druga nenaoružana letelica koja je narušila državnu granicu odbije da izvrši naredbu koju je dobila putem radio-veze i (ili) vizuelnim signalima za sletanje ili ukoliko odbije da se povinuje bez objašnjenja – dežurne snage mogu upotrebiti oružje i borbenu tehniku, ali ukoliko poseduju informacije da u toj letelici nema putnika“, navodi se u uredbi.

Takođe se navodi da ukoliko vojne ili naoružane letelice naruše ruske granice i odbiju da poslušaju naredbe ruske vojske, dežurne službe imaju dozvolu da primene oružje i vojnu opremu i bez informacija o putnicima.

Ukoliko ruske dežurne službe imaju podatke da je avion otet, ruske službe treba da pokušaju da prinude avion da sleti, a ukoliko nepoznata letelica odbije da izvrši naređenje, ruska vojska je može gađati, ali samo ukoliko se u njoj ne nalaze taoci.

Nova verzija pravilnika zamenjuje dokument iz 1994. godine, kojim je takođe bilo zabranjeno da se obaraju letelice sa putnicima.

Komentar