Erdogan: Ovo u Siriji je rat

Ovo što se sada dešava u sirijskom Idlibu može se nazvati ratom, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.
Sputnik
„To što se dešava u Idlibu može se opisati pomoću reči 'rat'. Već smo tamo počeli svoje operacije“, precizirao je Erdogan.

On je dodao da će danas razgovarati telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, kao i da će akcije Turske u Idlibu zavisiti od rezultata tog telefonskog razgovora.

Danas ću razgovarati sa Putinom oko 16:00 časova (po srednjoevropskom vremenu). Diskutovaćemo o svemu što se događa u Idlibu. Rezultati tog razgovora će odrediti ponašanje Turske. Nećemo napustiti svoje položaje u Siriji, dok tamo traje nasilje snaga sirijske vlade“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, tokom operacija u Idlibu, koje su se odvijale uz podršku oružanih snaga Turske, likvidirano je oko 150 sirijskih vojnika, uništeno je 12 tenkova, tri oklopna vozila i 14 protivvazdušnih sistema.

Najava samita o Siriji

Turski lider je saopštio da su lideri Francuske i Nemačke Emanuel Makron i Angela Merkel predložili Putinu da se 5. marta u Istanbulu održi četvorostrani samit o Siriji.

„Merkelova i Makron su predložili Putinu da 5. marta u Istanbulu održimo četvorostrani sastanak o Siriji. Putin za sada nije odgovorio, rekavši da će se dogovoriti sa mnom“, dodao je Erdogan.

Proturske snage su 20. februara krenule u ofanzivu na pozicije sirijske vojske u Kminasu i Najrabu, saopštio je Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Nakon toga su avioni Su-24 ruskog ratnog vazduhoplovstva izveli napad na teroriste, što je omogućilo sirijskim trupama da odbiju sve napade.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su tokom vazdušnog napada u Idlibu poginula dva turska vojnika i petorica su ranjena.

Komentar