Uskrsle iz pepela: Jedinstvene vile iz drevne Pompeje otvorene za javnost posle 40 godina

Sputnik

Poznata pompejska vila, Kuća ljubavnika, otvorena je u utorak po završetku restauracije.

Bila je zatvorena gotovo pola veka zbog teške štete koju je potres 1980. godine izazvao.

Zgrada koja sadrži jedinstvene freske i gravure iskopana je 1933. godine.

Druge dve vile, Evropa brod i Voćarska kuća takođe su ponovo otvorene za javnost.

Zavirite u zagonetni život napuštenog grada u foto-galeriji Sputnjika.

1 / 11
Pompeja je osnovana u 6. veku p. n. e. U svojoj istoriji, koja je trajala oko 700 godina, u Pompeji su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.
2 / 11
Arheološka istraživanja su otpočela u 18. veku kada je grad ponovo otkriven. Iskopan je veći deo grada, uključujući forume, hramove, pozorišta, kupatila i veliki broj kuća.
3 / 11
Arheološka istraživanja su otpočela u 18. veku kada je grad ponovo otkriven. Iskopan je veći deo grada, uključujući forume, hramove, pozorišta, kupatila i veliki broj kuća.
4 / 11
Ovo otkriće je u Evropi dovelo do kulturnog šoka. Pronađeni primeri erotske umetnosti preokrenuli su poglede na rimsku umetnost i antičku kulturu.
5 / 11
Vulkanski pepeo koji je zatrpao gradove omogućio nam je upoznati izgled starorimskog grada srednje veličine i život njegovih stanovnika.
6 / 11
U vezi sa nađenom erotskom umetnošću pojavila su se mišljenja o „Božjoj kazni“ koja je poslata na Pompeju.
7 / 11
Na osnovu današnjeg znanja, Pompeja se nikako nije razlikovala od ostalih gradova u Rimskom carstvu.
8 / 11
Stanovnici Pompeje su bili u uverenju da je Vezuv ugašen vulkan i nisu pridavali značaja signalima koji su ih upozoravali na njegovu aktivnost. Bili su navikli na sitne potrese i izlazak gasova iz Vezuva.
9 / 11
Početkom jula 79. godine usahli su svi bunari u gradu, ali upozorenje još uvek nije bilo dovoljno snažno. Ceo stari Rim je bio zapanjen kada je 24. avgusta došlo do katastrofalne vulkanske erupcije koja je zatrpala grad i zaklonila Sunce u podne.
10 / 11
Dogodilo se da je to bio dan posvećen rimskom bogu vatre Vulkanu. Jedan od očevidaca ove erupcije bio je Plinije Mlađi, koji je ovaj događaj opisao u pismu Tacitu. Po njegovim rečima, do erupcije je došlo oko podneva. Iz Vezuva je suknuo visoki plamen, a posle crni i veliki oblak koji je imao oblik šišarke i pokrio je Sunce i dan promenio u noć.
11 / 11
Na Pompeju je padalo veliko kamenje koje je rušilo zgrade. Stanovnike je ugušio otrovni gas koji je dolazio sa erupcijom (na osnovu današnjih istraživanja smatra se da se radi o 10.000 osoba). Erupcija je trajala 3 dana i grad je pokrio pepeo u visini od 6 metara. Osim Pompeje, uništeni su i gradovi Herkulaneum i Stabia.
Komentar