Pesniku Đorđu Sladoju nagrada „Izviiskra Njegoševa“

Pesnik Đorđo Sladoje dobitnik je književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“, saopštio je žiri za dodelu ovog visokog priznanja. Sladoju je nagrada pripala za celokupno pesničko delo, a povodom knjige „Zanatski dom“ u izdanju novosadske „Pravoslavne reči“.
Sputnik

Tako je jedan od najautentičnijih poetskih glasova, dobitnik Disove i aktuelni laureat Izuzetne Vukove nagrade, među poetska odličja za svoju prepoznatljivu dugogodišnju posvećenost ispovedanju „male čovečanske istorije“,  dodao i  priznanje sa Njegoševim imenom.

U obrazloženju žirija koji su činilu prof. dr Jovan Delić, (predsednik), Milutin Mićović, prof. dr Ranko Popović, , prof. dr Dragan Stanić i dr Dragan Hamović  kaže se da je reč o poeziji koja ne prikriva ni svoje pretke ni savremene srodnike, a opet je svojstvena sebi:

„Sladojeva poezija ispoveda svoju življenu malu čovečansku istoriju, kao česticu velike priče o pripadajućem narodu i još veće priče o čoveku uopšte. U toj lirskoj povesnici koju i dalje ispreda, dao je lirski obol svome sve pustijem zavičaju žestoke lepote, u rečima i slikama i tegobama obilnom, svojima odlascima i seobama voljnim i nevoljnim, o nesnađenoj svakidašnjici pre i posle, o nadanjima i beznađima, o sebi i svojima, napokon, o mirnijoj ali nesmirenoj poznoj luci kada se čovek osvrće oko sebe i u sebi“.

Kao pesnik odan postojbini vukovskog i njegoševskog jezika i predanja, Sladoje i svoju lirsku tugu i gorčinu blaži osmehom ili jača ironijskim bodljama u sopstveno meso, kaže se u saoštenju žirija i dodaje da i u nagrađenoj knjizi, pesnik s divljenjem proslavlja opipljive i životvorne zanate naspram svoga neopipljivog lirskog zanata, jedinog koga ima u rukama.

Autor petnaestak poetskih zbirki, nekoliko knjiga izabranih pesama kao i knjige pesama za decu, Đorđo Sladoje, po struci sociolog,  jedan je od stvaralaca koji je početkom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, napustio Sarajevo i nastanio se u Vrbasu, a potom u Novom Sadu.

Njegov glas, odavno prepoznat  kao „tkanje zvuka i smisla, neusiljeno i  suvereno“  koji mu je doneo mnoga važna priznanja, sada je obasjan i „Izviiskrom“, nagradom koja nosi prvobitni naziv Njegoševog „Gorskog vijenca“.

Komentar