Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/

Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju uručena je danas nagrada „Povelja Prosvjete“, koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda. Kako saznajemo, mitropolit Amfilohije nije mogao da prisustvuje dodeli, pa je episkop Joanikije nagradu primio i u njegovo ime.
Sputnik

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji uručenja nagrade, izrazio nadu da će borba protiv zla, nepravde i izdaje uroditi plodom.

„Podrška celog srpskog naroda, a možemo reći i celog pravoslavnog i kulturnog sveta, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela!“, poručio je Jonakije.

Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu, od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svenarodne svečanosti.

„Dobili smo utehu od Boga i ohrabrenje. Osećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i Sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov Svetog Save. Videli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća“, rekao je vladika.

Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/

On je ponovio da je crnogorska vlast donela zakon koji je zapravo udar na crkvu, veru i pravoslavlje.

„Druge vere u Crnoj Gori su regulisale svoje vere putem ugovora i tim ugovorima su obezbeđena sva prava. A ovaj zakon je namenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize“, objasnio je on.

Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvesna je.

„Oni koji su hteli da nas ponize grdno su se prevarili, jer ne razumeju tajnu vere i časnog krsta. Tvrd je orah voćka čudnovata. Ne slomi ga, a zube polomi“, istakao je vladika Joanikije.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

„Prenosim vam blagoslov sa Svete Gore i pozdrave Amfilohija“, poručio je on.

Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/

Mitropolit Amfilohije zbog obaveza na litijama koje predvodi u Crnoj Gori nije mogao da dođe u Beograd. 

Dodela nagrade otvorena je svetosavskom himnom „Uskliknimo s ljubavlju“, nakon čega se okupljenima obratio predsednik beogradskog odbora „Prosvjete“ Milimir Mučibabić.

On je rekao da se odbrana nacionalnih interesa trenutno prelama preko sudbine SPC u Crnoj Gori.

„Tamo je na delu rasrbljavanje sopstvenog naroda. Politička elita u Srbiji i Srpskoj ne sme zatvarati oči nad ovom činjenicom. Očito je da je cilj raznih globalnih i regionalnih centara moći da srpstvo u iskonskom smislu nestane i bude svedeno na kumanovsku Srbiju“, rekao je Mučibabić.

Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/

Svečanosti je prisustvovalo oko 30 ljudi, među kojima su profesor dr Jovan Delić, pesnik Adam Puslojić, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i glavna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić.

Srpsko kulturno i prosvetno društvo „Prosvjeta“ osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas deluje na svim prostorima srpskih zemalja.

„Povelja Prosvjete‘“ se dodeljuje svake godine u okviru Svetosavske akademije onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Komentar