Za vakcinu protiv koronavirusa potrebno osam do deset meseci

Za razvijanje vakcine protiv koronavirusa biće potrebno osam do deset meseci, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.
Sputnik
„Danas vakcina ne može da se razvije u kratkom vremenskom periodu“, izjavio je Muraško i dodao da se vakcina razvija najmanje osam do deset meseci i da to podrazumeva samo inicijalnu fazu bez kliničkih proba.

Da bi se napravio lek, potrebno je nabaviti živi soj 2019-nCoV, ali Kina ga još nije prosledila Rusiji, izjavila je direktorka ruske agencije za prava potrošača „Rospotrebnadzor“ Ana Popova.

Kina testira ruski lek protiv koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Prema najnovijim podacima, u Kini je od upale pluća izazvane novim tipom koronavirusa umrlo skoro 500 ljudi, a broj obolelih približava se cifri od 25.000. Pod sumnjom da su oboleli nalazi se oko 200.000 ljudi. Oko 900 ljudi uspelo je da se izleči.

Komentar