Lavrov otkrio koja je zemlja Južne Amerike prioritetni partner Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da je Kuba danas prioritetni partner Rusije u regionu Latinske Amerike i Karipskog basena, prenosi televizija „Zvezda“.
Sputnik

„Naša višestrana saradnja, koja je zasnovana na čvrstoj tradiciji prijateljstva i na objektivnom podudaranju interesa, usmerena je na budućnost“, istakao je Lavrov u intervjuu za agenciju „Prensa Latina“.

U susret obeležavanju 60. godišnjice uspostavljanja rusko-kubanskih diplomatskih odnosa, ruski ministar je na putu ka Meksiku posetio Kubu.

Fidel Kastro — ličnost planetarnih razmera

Šef ruske diplomatije danas je počeo trodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike, tokom koje će posetiti i Meksiko i Venecuelu. Lavrov je rekao da je putovanje organizovao tako da tokom posete Kubi može da oda poštu bivšem lideru te zemlje Fidelu Kastru.

Lavrov otkrio koja je zemlja Južne Amerike prioritetni partner Rusije
 

„Istorija bilateralnih odnosa neraskidivo je povezana sa imenom idejnog tvorca Kubanske revolucije, istinskog lidera istrajnog i nepokolebljivog naroda Ostrva Slobode — Fidela Kastra. To je ličnost planetarnih razmera, bez preuveličavanja“, rekao je ruski ministar.

Prema rečima šefa ruske diplomatije — među zemljama postoji bilateralna praktična saradnja, a Rusija i Kuba grade model dugoročne i uzajamno korisne saradnje, koja ne podleže spoljnoj situaciji.

Lavrov je istakao da zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata u oblasti energetike, transporta, metalurgije, biotehnologije, farmaceutske industrije i informatike, kao i u polju svemirskih tehnologija.

Komentar