Ukrajina i Rusija rešile antimonopolski spor

Moskva i Kijev potpisali su nagodbu o antimonopolskom sporu, prema kojem ruske kompanije treba da povuku antimonopolske zahteve u vrednosti od 7,4 milijarde dolara, saopštio je zamenik ministra pravde Ukrajine Ivan Leščina.
Sputnik

„Ne mogu da otkrivam detalje ugovora jer je poverljiv, ali važno je da Rusija povlači svoja potraživanja, a mi ne kršimo svoje pravilo da ne zaključujemo nagodbe o investicionim arbitražama, prema kojima Ukrajina mora da plati investitoru bilo kakvu odštetu“, napisao je diplomata.

„Ukrajina i ’Gasprom‘ potpisuju sporazum o investicionoj arbitraži“, napisao je Leščina na svojoj stranici na Fejsbuku, uz koju je priložio fotografiju dokumenta na kojem stoje potpisi predstavnika „Gasproma“ Elene Burmistrove i ukrajinskog ministra pravde Denisa Maljuske.

„Potpisivanje sporazuma otvara put za zaključivanje dugoročnih sporazuma o transportu gasa između ’Naftogasa‘ i ’Gasproma‘, čemu je težila Ukrajina. Ostaje da sačekamo dobre vesti iz Beča. Nadam se da do toga nije dugo ostalo“, zaključio je Leščina.

Protokol o gasnoj saradnji, koji su Rusija i Ukrajina potpisale 20. decembra, predviđao je da Kijev u okviru nagodbe o antimonopolskom sporu odustane od svih zahteva (u vrednosti od oko 7,4 milijarde dolara), a „Gasprom“ povuče iz suda u Ženevi zahtev za kršenje obaveza o zaštiti investicija od strane Ukrajine.

Komentar