Vlada nacionalnog sporazuma Libije tražila vojnu pomoć od Turske

Vlada nacionalnog dogovora Libije, na čijem čelu je Fajez Saradž, zvanično je zatražila vojnu pomoć od Turske, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore u Tripoliju.
Sputnik

Agencija navodi da se radi o „vazdušnoj, kopnenoj i morskoj“ vojnoj podršci za odbijanje ofanzive na Tripoli snaga vlasti na istoku zemlje.

Kasnije je predsedavajući ruske kontakt-grupe za rešavanje libijske krize Lav Denjgov potvrdio za Sputnjik da je Vlada nacionalnog sporazuma zvanično od Turske zatražila vojnu pomoć.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da u januaru namerava da Parlamentu zemlje podnese zahtev za korišćenje turskih oružanih snaga u Libiji.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar, koji sarađuje sa istočnolibijskim vlastima, objavio je 12. decembra početak odlučne bitke i napredovanje ka Tripoliju, koji i dalje kontrolišu snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma na čelu sa Fajezom Saradžem. Libijski mediji javili su da je došlo do sukoba između Haftarovih i snaga Vlade nacionalnog sporazuma u predgrađu glavnog grada Libije. Ofanziva na Tripoli započela je u aprilu ove godine, ali LNA nije postigla značajnije uspehe — strane održavaju svoje pozicije i razmenjuju vatru i vazdušne napade.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima i koja od aprila ne prestaje sa pokušajima da osvoji Tripoli.

Komentar