Ruski general: NATO se sprema za veliki vojni sukob

Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora, ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.
Sputnik
„U baltičkim zemljama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru intenziviraju se vojne aktivnosti bloka. Njihovi scenariji ukazuju na ciljanu pripremu NATO-a za razmeštanje svojih snaga u velikom vojnom sukobu“, rekao je Gerasimov, a prenosi portal „Crvena zvezda“.

On je napomenuo da blok promoviše tezu o „ruskoj vojnoj pretnji“, tumačeći svaki postupak Rusije za osiguravanje bezbednosti ili svaki planirani transparentni događaj u oblasti vojne izgradnje kao „pretnju miru“.

„U doktrinarnim dokumentima Brisela Rusija ima status protivnika“, naglasio je general.

Na poslednjem samitu NATO-a u Londonu je objavljeno da je završeno formiranja snaga i sredstava visoke gotovosti u sklopu inicijative „četiri-trideset“.

„Najavljeno je i značajno povećanje efikasnosti prebacivanja trupa i snaga na ’istočno krilo‘ Alijanse“, dodao je Gerasimov.

„Kako bi se osigurala dominacija u svemiru, na samitu je odlučeno da se svemir prizna za posebnu oblast vođenja ratnih dejstava paralelno sa kopnom, vazduhom, morem i sajber-prostorom“, dodao je general, podsećajući da se nastavlja raspoređivanje američkih snaga protivraketne odbrane u Evropi.

Gerasimov je podsetio i da su od 2016. godine zemlje-članice Saveza povećale rashode za odbranu za 130 milijardi dolara, a planira se da se do 2024. godine povećaju za 400 milijardi dolara. On je naglasio da akcije Alijanse povećavaju tenzije i smanjuju nivo bezbednosti na liniji dodira između Rusije i NATO-a.

Saradnja sa NATO-om i kontrola nuklearnog naoružanja

Gerasimov je rekao da smatra potrebnim da se obnovi saradnja između Rusije i NATO-a za rešavanje nagomilanih problematičnih pitanja.

„Smanjivanje rizika od opasnih incidenata u vojnoj oblasti trebalo bi da ostane najvažnije područje dijaloga između Rusije, s jedne, i Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, sa druge strane. Neophodno je da se obnovi saradnja Rusije i NATO-a, kako bi se rešila nagomilana problematična pitanja“, objasnio je Gerasimov.

General je, takođe, rekao da postoji neizvesnost u oblasti kontrole nuklearnog oružja, zbog stava Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp: Svemirske snage SAD će biti ofanzivne

„Sjedinjene Američke Države nisu iskazale jasan stav u vezi sa produženjem Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START-3)“, rekao je on i dodao da sve to stvara dodatnu nesigurnost u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

General je podsetio i da rok važenja Sporazuma o strateškom naoružanju ističe 2021. godine, kao i da je predsednik Vladimir Putin potvrdio spremnost Rusije do kraja ove godine produži Sporazum START-3.

„Stanje strateških nuklearnih snaga Rusije pruža rešenje za probleme obuzdavanja, dok se njihov razvoj odvija u strogoj skladu sa međunarodnim obavezama“, zaključio je Gerasimov.

Komentar