Mati Anastasija, igumanija Manastira Devič

Ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“ donosi intervju sa mati Anastasijom, igumanijom Manastira Devič, koja je u tu svetinju došla kada je imala 12 godina.
Sputnik

U velikoj svetinji iz 15. veka, opkoljenoj isključivo albanskim naseljima i gustom šumom, danas živi samo pet monahinja.

Manastir je sazidan na mestu gde se podvizavao Sveti Joanikije, čija su čuda u njega dovodila i Albance do 1999. godine, kada je opljačkan, kada je razbijen kivot sa moštima čudotvorca i kada su ikone oskrnavljene.

U pogromu 2004. godine Devič je spaljen u prisustvu vojnika Kfora. Monahinje su, tek pod pretnjom silom, napustile svoj dom, ali su se ubrzo i vratile.

Mati Anastasija govori o povratku, ali i o ponovnom pokušaju otimanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Pitamo je kako gleda na brojna rešenja za rasplet kosovke krize.

Govorimo o odnosu sestrinstva prema retkim Albancima koji ponovo dolaze da se poklone svetim moštima, kao i o njenom posebnom odnosu sa patrijarhom Pavlom, koji joj je bio episkop punih 30 godina.

Saznajte i koju poruku mati Anastasija ima za one koji mogu da utiču na to da Srbi ostanu na svome, na svetoj zemlji svojih predaka.

Ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“, čiji je autor Senka Miloš, možete pratiti na našem portalu, fejsbuk profilu i jutjub kanalu.

Mati Anastasija, igumanija Manastira Devič
Komentar