Handke počasni član Udruženja književnika Crne Gore

Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, postao je počasni član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), koje je najstarije književno udruženje u toj zemlji.
Sputnik

„Udruženje književnika Crne Gore dodeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u toj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ’Makarijevo slovo‘, za životno delo za 2019. godinu“, saopštilo je UKCG.

Tim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i delom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i žrtve, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U saopštenju je citiran i deo iz apela koji je Handke 1999. godine tokom bombardovanja uputio čovečanstvu pod naslovom „Čitava planeta zove se Jugoslavija“.

„Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i za ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.“

Nagrada Handkeu znak je razumevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja, zaključuje UKCG, preneo je Tanjug.

Komentar