Rusija pravi protivvazdušnu kupolu nad Arktikom

Svi arktički divizioni Severne flote u narednim godinama biće modernizovani protivvazdušnim raketnim kompleksima S-400, što će omogućiti da se iznad ruskog dela Arktika napravi protivvazdušna kupola, saopštio je novinarima komandant Severne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.
Sputnik

„U toku je modernizacija protivvazdušnih raketnih i radiotehničkih snaga uz pomoć nove tehnike. Ove godine je protivvazdušni raketni puk, koji je stacioniran na Novoj Zemlji, dobio raketni sistem S-400. Planirano je da u narednim godinama sve naše arktičke divizije dobiju takve komplekse“, rekao je komandant.

Iskrcavanje! Kako su ruski marinci „zagrejali“ Arktik (video)

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome će Zapolarje (krajnji sever Rusije) biti zaštićeno od svih sredstava napada iz vazduha: avijacije, krstarećih i balističkih raketa. U celini, govoreći o novoj tehnici i naoružanju, Moisejev je naglasio da njihov udeo u vojsci, u proseku, iznosi oko 60 odsto, dok u nekim rodovima on značajno prevazilazi ove pokazatelje.

U septembru je objavljeno da je puk na Novoj Zemlji prvi put dobio kompleks S-400. Ta jedinica je bila stacionirana u ovom području 2015. godine, ali je tada bila naoružana sistemima S-300.

Rusija pravi protivvazdušnu kupolu nad Arktikom
Komentar