Presušili Viktorijini vodopadi /foto/

Decenijama su Viktorijini vodopadi, gde južnoafrička reka Zambezi pada u slapovima niz sto metara dubok procep u zemlji, privlačili milione turista u Zimbabve i Zambiju svojim zapanjujućim prizorom.
Sputnik

Ali najgora suša u veku prilično je smanjila slapove, podstičući strahove da bi klimatske promene mogle da unište jednu od najvećih turističkih atrakcija u regionu.

Iako vodopadi obično uspore tokom sušne sezone, zvaničnici navode da je ova godina donela neviđeni pad nivoa vode.

Presušili Viktorijini vodopadi /foto/

U Zimbabveu i Zambiji su restrikcije struje, jer se one u velikoj meri oslanjaju na hidroelektrane iz postrojenja na brani Kariba, koja se nalazi na reci Zambezi nizvodno od vodopada.

Gotovo kilometar dugo, ovo čudo prirode pretvoreno je u suv kamen, dok je na drugim mestima nivo vode veoma nizak.

​Reka duga 2.574 km četvrta je po veličini u Africi. Prolazi kroz šest zemalja kontinenta i uliva se u Indijski okean. Viktorijini vodopadi nastali su u srednjem toku reke zahvaljujući posebnoj geološkoj istoriji ovog regiona. Ovde se pre dva miliona godina nalazilo džinovsko jezero koje je prouzrokovalo promenu krajolika i preokret u toku samog Zambezija. Tako su u oblasti gde se sada nalaze Viktorijini vodopadi slapovi menjali svoju lokaciju najmanje šest puta.

Obično kroz vodopad prođe 1.090 kubnih metara vode u sekundi. Pri tome je najmanji protok vode zabeležen u oktobru 1996. — 99 kubnih metara u sekundi, a maksimalan — u aprilu 1977, kada je proticalo 6.172 kubnih metara vode u sekundi.

Komentar