Norveška: Rusija se više ne meša u našu navigaciju

Norveška sa zadovoljstvom saopštava da je Rusija prestala sa praksom mešanja u rad dži-pi-es sistema, što se ranije navodno događalo tokom vojnih vežbi NATO-a, izjavio je ambasador Norveške u Rusiji Rune Resaland.
Sputnik

„Norveška je sa velikom zabrinutošću primila informaciju o tome da Rusija sa svoje teritorije ometa satelitsku navigaciju dži-pi-es sistema, što se negativno odrazilo i na civilnu avijaciju Norveške i na rad hitnih službi. Više puta smo govorili o tome za vreme naših kontakata sa ruskom stranom, a danas sa zadovoljstvom ističemo da je takva praksa, čini se, prestala. Govorili smo i o slučajevima kada su tokom vojnih vežbi izvođeni napadi na mete koje se nalaze na norveškoj teritoriji. Jasno je da takvi događaji prouzrokuju reakciju norveške strane. Tokom prošle godine nisu se ponavljali takvi incidenti“, rekao je Resaland na sastanku sa predsednikom Komiteta Saveta Federacije za međunarodna pitanja Konstantinom Kosačovom.

Norveški ambasador je dodao da Oslo veliki značaj pridaje transparentnosti i otvorenosti kada je reč o vojnoj sferi.

„Sa ruske strane ne vidimo otvorenost i transparentnost“, dodao je Resaland.

Prema njegovim rečima, Oslo beleži aktiviranje vojnih aktivnosti u blizini svojih granica kako na kopnu tako i na moru. Istovremeno, on je dodao da Moskva navodno ne obaveštava norvešku stranu o održavanju iznenadnih vojnih vežbi.

Sa druge strane, Kosačov je istakao da Norveška aktivno učestvuje u delatnostima NATO-a i da se vojne vežbe održavaju u blizini ruskih granica.

„U ovom slučaju reč je o oblastima koje su geografski blizu Rusije, a to uopšte ne doprinosi slabljenju napetosti između Rusije i NATO-a, gde bi Norveška mogla da igra konstruktivniju ulogu“, zaključio je Kosačov.

Ministarstvo odbrane Norveške je 13. novembra saopštilo da je Rusija ometala rad dži-pi-esa tokom vojnih vežbi NATO-a. Ministarstvo inostranih poslova Finske je dva dana kasnije saopštilo da veruje podacima iz Norveške, a da su smetnje u radu dži-pi-esa potekle iz Rusije.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da „sada postoji trend da se Rusija optužuje za sve smrtne i druge grehe, ali da, kao po pravilu, te optužbe nemaju nikakve osnove“.

Komentar