Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/

U HE „Đerdap 1“ pušten je danas u pogon peti agregat, što znači da ta hidroelektrana sada ima pet (od šest) agregata koji su kao novi. Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je tom prilikom da je „Đerdap 1“ najveće blago Srbije i naš najvažniji objekat.
Sputnik

„Mi smo remontima koju su izvršeni na pet blokova obezbedili da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije“, rekao je ministar novinarima nakon puštanja u pogon agregata na toj hidroelektrani.

On je dodao da je kapitalnim remontom pet agregata obezbeđena dodatna energija za stabilnost energetskog sistema Srbije.

On je podsetio da je „Đerdap 1“ pušten u rad 1972. godine i da je tada predstavljao najveći hidroenergetski objekat u Evropi.

Direktor EPS-a Milorad Grčić izrazio je zadovoljstvo zbog puštanja agregata u rad, ocenivši da sada EPS ima pet hidroagregata koji su kao novi i uvećane snage za 30 megavata po agregatu.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/

„Ostao je još jedan agregat, kada se on uradi, moći ćemo da kažemo da imamo ’Đerdap 1‘ kao da smo ga tek izgradili“, rekao je on.

Ono što je sada važno, prema njegovim rečima, jeste i kompletan remont HE „Đerdap 2“, koji se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno, kod Negotina.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/

„To je HE manjeg proizvodnog kapaciteta, ali koja ima 10 agregata drugačijeg tipa.“

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da današnji događaj pokazuje da revitalizacija ide po planu i da nema nikakvih zastoja.

Puštanje agregata u pogon je rezultat zajedničkog delovanja stručnjaka kompanije „Silovije mašini“, jedne od najuglednijih i najstručnijih u Rusiji i stručnjaka u Srbiji.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/

On je naveo da samo zajedničke aktivnosti mogu da dovedu do ovakvih rezultata koji su od značaja ne samo za elektroprivredu Srbije, već i za ekonomiju Srbije i celog regiona.

On je na kraju dodao da se puštanje u pogon agregata ostvaruje aktivnim političkim kontaktima srpskih i ruskih vlasti i da pokazuje da se uz političke kontakte i dijalog realizuje dogovoreno.

Nakon puštanja u rad petog agregata, delegacija, na čelu sa ruskim ambasadorom, je položila venac na spomenik srpskim i ruskim vojnicima u Kladovu.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/
Komentar