Pomoćnik Zelenskog: Proces povratka zadržanih vojnih brodova u Ukrajinu pri kraju

Pomoćnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da je u završnoj fazi proces predavanja tri broda Ukrajini, koje je Rusija zadržala u novembru prošle godine tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.
Sputnik

Ranije je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko izjavio da je ukrajinska vojska spremna da dođe bilo gde kako bi preuzela dva mala oklopna artiljerijska broda ukrajinske mornarice „Berdjansk“ i „Nikopolj“, kao i patrolni brod „Jani Kapu“, koji su zadržani prošle godine u Kerčkom moreuzu zbog narušavanja ruske državne granice.

List „Komersant“ je ranije, pozivajući se na svoje izvore, preneo da Rusija i Ukrajina razmatraju vraćanje brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu, kao i da se dogovaraju o datumu i mestu njihovog povratka. 

Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra prošle godine narušila granicu Rusije, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju teritorijalnog mora Rusije i krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu. Oni su izvodili opasne manevre, odbijajući da ispune legalne zahteve ruskih vlasti. Brodovi su zadržani, a mornari koji su bili na njima su uhapšeni. Oni su 7. septembra vraćeni u Ukrajinu na osnovu dogovora o istovremenom oslobađanju zatvorenika između Kijeva i Moskve.

Komentar