„Nepristojna ponuda“ Donalda Trampa Erdoganu

Nakon što je Redžep Tajip Erdogan dobio „nepristojnu ponudu“ Donalda Trampa, ugovor vredan 100 milijardi dolara pod „povoljnim uslovima“, kao i pomoć u rešenju situacije oko sankcija koje Vašington treba da uvede protiv Ankare zbog kupovine ruskih sistema S-400, nameće se kao logično pitanje da li će Erdogan na to pristati.
Sputnik

Moskovski eksperti smatraju da zapravo Tramp i ne može da ponudi Erdoganu posebne preferencije, a i u slučaju da se to dogodi, Erdogan neće na njih pristati, jer je za turskog lidera povratak bliskoj saradnji sa SAD nemoguć posle mnogih poteza i teških reči iz Vašingtona.

Pre svega, SAD trenutno rade na nacrtu zakona o priznavanju genocida nad Jermenima, što je za Tursku „udarac ispod pojasa“. Uz to, niko u Ankari nije zaboravio Trampove pretnje o mogućem uništavanju turske ekonomije, kao i pretnje američkog državnog sekretara Majka Pompea upotrebom vojne sile protiv Turske zbog operacije protiv Kurda na severu Sirije.

„Takav dogovor je u duhu Donalda Trampa. U ovoj situaciji dešava se ono što on voli — prvo, pretnje, zatim zakazivanje pregovora i na kraju ponuda koja je sa njegovog stanovišta pozitivan izlaz iz situacije. Druga stvar je što se sada u SAD očigledno sve promenilo, kao i u njihovim odnosima s Turskom. Jasno je da već sada ne zavisi sve od Trampa, nego i Kongres ima ozbiljan uticaj. Ukidanje sankcija u ovom trenutku nije isključivo pravo američkog predsednika, o tome bi trebalo da odluči Kongres. Budući da je pokrenut postupak impičmenta, Tramp sada ima komplikovan odnos čak i sa delom republikanca, a da ne pominjemo demokrate, pa je samim tim teško zamisliti da će on biti u stanju da progura ukidanje sankcija. To je praktično nerealno“, rekao je za Sputnjik ruski ekspert Dmitrij Solonikov.

„Nepristojna ponuda“ Donalda Trampa Erdoganu

Trampova  "nepristojna ponuda" ostavlja Tursakoj mogućnost za manevar

Prema mišljenju Solonikova, u ovom trenutku je nejasno šta sadrži „nepristojna ponuda“ i kakav trgovinski ugovor može biti ponuđen Ankari u aktuelnim uslovima, ali mnogi američki eksperti veruju da će Tramp u stilu pravog biznismena ostaviti Turskoj mogućnost da kupi najnovije američke avione F-35 koji koštaju milijarde dolara i da je spreman da ponovo primi Ankaru u program F-35, s obzirom na to da Turska želi da kupi više od 100 aviona F-35. To pitanje je naročito aktuelno i nakon što je turski lider uoči puta u Vašington poručio da Ankara može kupiti ruske ratne avione ako SAD otkažu isporuku aviona F-35.

Zapadni analitičari sada očekuju da će Tramp pokušati ovu situaciju da održi u stanju statusa kvo do novembra iduće godine, a da će posle izbora, ako ostane na mestu predsednika, omogućiti Turskoj da nabavi F-35, bez obzira na situaciju sa S-400.

Ključna tačka spoticanja u odnosima dveju država i NATO saveznika ostaje turska nabavka ruskih sistema S-400, zbog čega je Ankara suspendovana iz programa F-35 i zbog čega je američki Kongres spreman da ekonomski kazni Tursku, što je u skladu sa zakonom o borbi protiv neprijatelja Amerike putem sankcija, takozvanog zakona CAATSA.

Međutim, „Vašington post“, pozivajući se na svoje izvore, navodi da je Tramp prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem su nabrojani predlozi koji treba da posluže poboljšanju američko-turskih odnosa i da je predložio rešenje vezano za S-400.

Kako je saopštio izvor lista, vašingtonska administracija insistira da se S-400 ne upotrebljava, kako Rusi ne bi mogli da „imaju pristup sredstvima komunikacije i zaštite američkog lovca F-35“. U takvom slučaju, Ankara se može vratiti programu razvoja višenamenskog lovca F-35 i izbeći sankcije.

Da li će Erdogan odustati

Američki zakonodavci će najverovatnije kritikovati ove predloge američkog predsednika, jer se mnogi senatori i kongresmeni zalažu za uvođenje ograničenja protiv Ankare. Kako navodi list, upravo ove uslove je Vašington i predlagao Ankari u oktobru sa ciljem da se zaustavi operacija u Siriji, ali su pokušaji ostali neuspešni.

Zbog toga se očekuje da će upravo ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu i sankcije biti jedna od glavnih tema na današnjem sastanku Trampa i Erdogana u Beloj kući.

Postoje i mišljenja da Tramp može pozvati Tursku da ne aktivira S-400 do 2020. godine, a u slučaju novog predsedničkog mandata, prodaće F-35 zajedno sa američkim sistemom „Patriot“, koji je Turska godinama neuspešno pokušavala da kupi, pre nego što se okrenula S-400.

Eksperti su uvereni da bez obzira na pritiske SAD  Erdogan neće odustati od eksploatacije S-400, jer je to pre svega pitanje nacionalne bezbednosti, ali i ponosa za njega i Turke.

Komentar