Doviđenja, Srbi! Poražavajući prizori na srpskom groblju u Prištini /foto/

Raseljeni Srbi iz Prištine i manji broj Srba koji još žive u tom gradu obišli su za Mitrovske zadušnice grobove predaka i svojih najbližih, javlja „Kosovo onlajn“.
Sputnik

Dva autobusa raseljenih iz Prištine, jedan iz Niša, drugi iz Beograda, pristigli su oko 11 časova.

Nažalost, bilo je i onih koji zbog toga što je veliki broj spomenika prekriven rastinjem nisu mogli da pronađu grobna mesta pokojnika.

Katica Petrović, koja sada živi u Nišu, uspela je da dođe do očevog i stričevog groba i zapali im sveću. Crna mermerna ploča sa groba njenog strica leži naličjem okrenuta ka zemlji, a donji deo spomenika i krst su polomljeni, piše „Kosovo onlajn“.

Ona je izrazila negodovanje zbog stanja u kojem se groblje nalazi, kao i bojazan da je pitanje do kada će uopšte postojati.

Doviđenja, Srbi! Poražavajući prizori na srpskom groblju u Prištini /foto/

„Ništa me više neće iznenaditi. Bojim se da će sve ovo jednog dana da bude izbetonirano. Doviđenja Srbi“, priča revoltirano Petrovićeva, dok čupa korov sa groba i pokušava da zapali sveću.

Grupa raseljenih Srba iz Gračanice već 20 godina organizovano na groblje dolazi minibusom. I ovaj put je Opština Gračanica obezbedila prevoz. Iako žive nadomak grada u njega dolaze od zadušnica do zadušnica, prenosi sajt.

„Šta da me vuče ovde, koga da sretnem u gradu, na ulici, svi koji su mi nešto značili u životu ili su raseljeni ili su ovde na ovom groblju“, priča Slavoljub Jovanović dok pali sveće kraj polomljenog krsta na dedinom grobu.

Doviđenja, Srbi! Poražavajući prizori na srpskom groblju u Prištini /foto/

Kaže da je spomenik zajedno sa starom kapelom porušen još za vreme bombardovanja 1999. godine, kada je jedan NATO projektil završio baš tu, u gradskom groblju.

Molitve za upokojene kraj njihovih grobova izgovara prištinski paroh Saša Mitrović, kom prilaze članovi porodica i prijavljuju nova oštećenja koja su uočili na spomenicima preminulih rođaka i rodbine.

„Dužnost svakog građanina je da prijavi kada vidi da je grob oskrnavljen, a naša dužnost kao eparhije jeste da to prijavimo nadležnim organima“, rekao je prištinski paroh.

On je dodao da su zadušnice dani kada se molitveno sećamo upokojenih srodnika i da je žalosna i tužna slika što su i za ove zadušnice grobovi obrasli u šiblje i korov, iako je zahtev za čišćenje groblja prethodno upućen nadležnim gradskim vlastima, rekao je Mitrović.

Komentar