Da li će zavod „Moma Stanojlović“ postati centar za remont ruskih i NATO letelica

Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije „Moma Stanojlović“ u Batajnici već je dobio sertifikat francuskog „Erbasa“ za remont helikoptera „Gazela“, a u toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog „Erbasovog“ helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17, piše „Blic“.
Sputnik

Tako bi, kako navodi beogradski list, taj zavod VS postao jedan od retkih centara ne samo u regionu, već i u Evropi za popravljanje i održavanje letelica nekada dva suprotstavljena bloka.

List konstatuje da su odnosi Rusije i NATO-a i sada zategnuti, ali i da se geopolitička situacija značajno promenila, pa tako sada i neke članice NATO-a imaju u svojoj floti sovjetske i ruske helikoptere.

„Blic“ prenosi da je informaciju o tome da se već uveliko razmišlja da „Moma“ pored sertifikata „Erbasa“ dobije i sertifikat za održavanje ruskih letelica, potvrdio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

„U ovom zavodu se već održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi ’Moma‘ mogao da opslužuje sve vrste helikoptera“, izjavio je nedavno Lazanski za RIA Novosti.

Komentar