Bivši „ruski egzarhat“ zvanično vraćen pod okrilje RPC

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve je na vanrednom zasedanju uključio u sastav Ruske pravoslavne crkve bivši „ruski egzarhat“, koji je bio pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije u Zapadnoj Evropi, prenose ruski mediji.
Sputnik

„Završen je istorijski sastanak Svetog Sinoda. Arhiepiskopija zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije od sada je sastavni deo Moskovske patrijaršije. Za nju je utvrđen poseban režim upravljanja koji odgovara njenoj tradiciji“, objavio je na Telegramu episkop Zelenogradski Sava.

Sastanak Sinoda je održan u Trojice-Sergijevoj lavri pored moštiju prepodobnog Sergija Radonješkog — „igumana ruske zemlje“, uoči dana praznovanja svetitelja.

Kako je saopštio šef sinodalnog Odeljenja za odnose Crkve sa javnošću Vladimir Legojda, na sastanku Sinoda je učestvovalo 14 arhijereja RPC, uključujući i patrijarha Kirila koji je, prema tradiciji, predvodio sastanak.

Ranije je patrijarh izjavio da je povratak zapadnoevropskog egzarhata u kolevku majke Crkve „poslednji čin koji zatvara dramu revolucije, građanskog rata, dramu podele našeg naroda“.

Oko 90 godina, do kraja 2018. godine, Arhiepiskopija ruskih pravoslavnih eparhija u Zapadnoj Evropi, poznata i kao „Ruski egzarhat“, bila je potčinjena Carigradskoj patrijaršiji.

Krajem prošle godine Sinod u Istanbulu jednostrano je ukinuo „Ruski egzarhat“, što je primoralo egzarhat da traži nove opcije, od kojih je jedna bila i priključivanje RPC.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve primio je poglavara „Ruskog egzarhata“ Carigradske patrijaršije Jovana (Renata) pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije, a na sastanku se u Parizu 28. septembra apsolutna većina sveštenstva „Ruskog egzarhata“ u Zapadnoj Evropi pridružila RPC.

„Ruski egzarhat“ uključuje 65 parohija, 11 aktivnih crkava, dva manastira i sedam skitova u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji i Španiji, a kler broji više od 100 sveštenika i 30 đakona.

Komentar