Ko priređuje „toplog zeca“ potomcima Rusa koji su pobedili naciste (video)

Aktiviste pokreta „Besmrtni puk“, koji učestvuju na prvoj međunarodnoj konfereneciji te organizacije u Beogradu, negde, kao u Srbiji, podržavaju i priključuju im se u šetnji povodom Devetog maja, ali negde nailaze i na probleme, pre svega zbog talasa rusofobije podstaknutog sa Zapada.
Sputnik

O incidentima sa kojima se suočavao „Besmrtni puk“ u Gruziji za Sputnjik je govorila Lika Zaharova, koordinatorka pokreta. Šetnja „Besmrtnog puka“ je ove godine, kaže, održana u pet gradova, bez obzira na probleme koje stvaraju napadi nacionalista.

„Ove godine je ’Besmrtni puk‘ u Tbilisiju prošao kroz ’toplog zeca‘ koji su organizovali za nas — unuke i praunuke pobednika. U Batumiju je bilo napada na žene i decu, bilo je vređanja. Vlada Gruzije je dala odborenje za organizovanje ’Besmrtnog puka‘ u celoj Gruziji, ali, nažalost, nacionalisti i ultradesničarske grupacije svake godine pokušavaju da osujete ovu manifestaciju i pokušavaju da upravo 9. maja raspale antirusku konfrontaciju koristeći ’Besmrtni puk‘“, priča ona.

Uz konstataciju da su se odnosi Rusije i Gruzije u poslednje vreme pogoršali, Zaharova, ipak, izražava uverenje da će se vremenom to promeniti, jer, kako kaže, gruzijski narod većinom želi mir sa Rusijom i obnovu rusko-gurzijski odnosa.

Iako priznaje da nije lako raditi kao koordinator „Besmrtnog puka“ u Gruziji, Zaharova poručuje da pokret nastavlja aktivnosti po planu.

„Teško je, ali mi smo praunuci pobednika. Ne bojimo se, kao ni vi u Srbiji. Neko mora time da se bavi. Najvažnije je da iz godine u godinu ima sve više gradova i sve više omladine. Zato pozitivno gledam na 2020. godinu, bez obzira na suprotstavljanja ultradesničačrskih grupacija i bez obzira na to što američka abasada već otvoreno naziva ’Besmrtni puk‘ ruskom pretnjom, organizovaćemo ’Besmrtni puk‘ u 10 gradova Gruzije“, napominje naša sagovornica.

Pomoć belgijskih patriota

Ela Bondarevna iz Belgije se od 2010. godine bavi traganjem za grobovima sovjetskih vojnika poginulih na tlu te zemlje u Drugom svetskom ratu.

„U tome su mi pomagale belgijske patriote. Našli smo zajednički jezik sa bivšim učesnicima pokreta otpora, koji su nam pokazali gde se nalaze grobovi i pomagali nam sa dokumentacijom. Stvar je u tome da je u Belgiji postojao front otpora, u kom je bilo aktivno oko 50.000 ljudi. Naravno, posle rata je bilo trenutaka otopljenja odnosa i ti grobovi su negde ostali registrovani. Ali su u postsovjetskom periodu oni zaboravljeni i zapušteni. Da bismo pomogli da se oni obnove, treba uložiti veliki napor. Ne žele svi i uvek da se sećaju istorije i prošlosti zemlje, tim pre što su u Belgiji postojala dva fronta i dva naroda su međusobno ratovala — jedni su bili za, a drugi protiv fašista. Ja imam sreće — živim u regionu gde je delovao partizanski pokret, koji je podržavao saveznike na teritoriji Belgije“, navodi Bondarevna.

„Besmrtni puk“ stigao i na Mauricijus i u Kongo

Među učesnicima konferencije ima i aktivista iz dalekih zemalja, a jedna od njih je Olga Bogačova, koordinator „Besmrtnog puka“ na Mauricijusu.

„Svakako da u egzotičnim zemljama kao što je Mauricijus, ili druge u Africi, gde se održava ’Besmrtni puk‘, postoji određena specifičnost. Ne smemo zaboraviti da se nalazimo daleko od Rusije. Projektovati imidž Rusije u inostranstvu je verovatno dvostruko teže, jer je veoma teško objasniti kakva je to tradicija, zašto mi to radimo“, objašnjava Bogačova, uz ocenu da javnost u tim zemljama još nije spremna da vidi šetnju „Besmrtnog puka“ na ulici, nego sve, za sada, ostaje na teritoriji ambasade Rusije.

Ko priređuje „toplog zeca“ potomcima Rusa koji su pobedili naciste (video)

Aktivisti pokreta, dodaje ona, rade na tome da preko medija i u komunikaciji s državnim organima objasne zašto je ta šetnja važna za nas Ruse i za ruskojezičnu zajednicu, pa će možda jednom „Besmrtni puk“ prošetati i ulicama Mauricijusa.

Mišel Ngebana, koordinator „Besmrtnog puka“ u Kongu, objašnjava da se iskustva „Besmrtnog puka“ u Africi razlikuju od zemlje do zemlje.

„U Africi se manifestacija održava u principu kao i u drugim zemljama — okupljaju se sunarodnici, dele Georgijevske lente. Mi u Kongu zasad nemamo velike šetnje, nego se okupljamo ili pri kulturnom centru Rusije ili pri počasnom konzulatu“, kaže Ngebana.

Učesnici su mahom sunarodnici koji su otišli da žive u afričkim zemljama ili Ruskinje udate za Afrikance, a tu je i dosta bivših studenata koji su se školovali u Rusiji i, kako napominje sagovornik Sputnjika, znaju po koju cenu je izvojevana velika pobeda.

Komentar