Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video)

U Beogradu se održava međunarodna konferencija „Sećanje pobednika“ za organizatore šetnji „Besmrtni puk“. Ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević pozdravio je prisutne rečima da „ne smemo da dozvolimo da klice fašizma dobiju na snazi, da se razviju i ugroze naše narode“.
Sputnik

„Te klice fašizma neće birati neke druge narode, opet će se okomiti na nas i sigurno će želeti da nas oslabe. Mislim da, ukoliko zajednički radimo i delujemo, do toga sigurno neće doći“, naveo je ministar.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, pozdravljajući učesnike konferencije, rekao je da je pokret Besmrtni puk koji se rodio u Rusiji dobio je ogromnu podršku i zauzeo čitav svet.

„Narodnni talas koji se podigao u Rusiji zauzima sve više zemalja i postaje pregrada koja će se suprotstaviti gnusnim pokušajima revizije istorije i pokušaja da nam se oduzme prošlost i dostojanstvo. Cilj svega je da se prekroji istorija i uspostavi unipolarni svet koji ne bi bio zasnovan na međuanrodnom pravu. Mi se aktivno tome suprotsavljamo“, rekao je Bocan Harčenko.

Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video)

Dodao je da od učesnika konferencije očekuje savete čime ruska država može da im pomogne, kao i da iznesu svoja iskustva.

„Želeo bih da se pokret gradi na jedinstu i u tome je garancija uspeha“, naveo je ruski ambasador.

Skupu se obratio i narodni umetnik Rusije i kopredsednik pokreta Vasilij Lanavoj koji je govorio o značaju istorijskog sećanja i ponosa precima, podsetivši da se sledeće godine obeležava 75 godina pobede nad fašizmom.

Posebno se osvrnuo na prijateljstvo sa srpskim narodom, koje je, kaže, osetio već u prvim gostovanjima njegovog pozorišta Vahtangov u posleratnoj Jugoslaviji.

Artjom Hutorskoj, šef Izvršnog komiteta Besmrtnog puka Rusija rekao je da je zadatak konferencije ozbiljan: da dokaže da nema prekrajanja istorije i da nema podela.  

Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video)

„Samo jedinstvenim Besmrtnim pukom možemo dokazati odlazećem pokoljenju našu iskrenost i poštenje“, dodao je Hutorskoj, istakavši da sve što bude postignuto u radu Besmrtnog puka treba da posluži kao temelj vaspitanja budućih pokoljenja.

Konferencija će okupiti oko 100 organizatora memorijalne povorke, koja se svakog 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, organizuje u više gradova sveta, a krenula je iz Moskve.

Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video)

Kako je najavljeno, konferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Pre početka konferencije, organizatori i učesnici su rano jutros položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Venac su položili ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik izvršnog odbora pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Artjom Hutorskoj i kopredsedavajući organizacije „Besmrtni puk“ Sergej Lepenkov.

Komentar