Crna Gora: Krivična prijava protiv Amfilohija, zatraženo da se Irineju zabrani ulazak

Crnogorski pokret je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora obeležavanja 800 godina autokefallnosti SPC u Budvi krajem septembra i traži zabranu ulaska patrijarhu Irieneju u Crnu Goru tim povodom, preneo je portal RTCG.
Sputnik

Zabranu ulaska patrijarha u Crnu Goru traže zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine, da je „u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“.

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio namerno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica „raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba, s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine“, te da je u tome uspeo.

Pokret je Vrhovnom državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC na čelu s čelnikom, kako navode, cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je rečju i delom „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još od 1989.“, prenela je ranije danas podgorička „Pobjeda“.

Kad crnogorski separatisti tuže Srpsku pravoslavnu crkvu da je separatistička

Obeležavanje 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome manastiru Podlastva.

Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine: da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

Neistina je, tvrde, i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1.500 godina od osnivanja manastira Podlastva.

Za manastir kažu da je najverovatnije sagrađen u 15. veku, a ktitor mu se ne zna.

Tvrde i da je namera organizatora da „podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji, što je po zakonu kažnjivo“, te da ih ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je, kažu, takođe kažnjivo.

Komentar