SAD objavile satelitske snimke napada na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji

Sjedinjene Države su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca koji navode da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja. Iran negira te navode, a Huti tvrde da su oni odgovorni.
Sputnik

Iran je negirao umešanost u subotnje napade dronovima na saudijska naftna psotrojenja, za koje su odgovornost preuzeli Huti.

Međutim, neimenovani američki zvaninici su za strane medije rekli da pravac i obim napada bacaju sumnju na umešanost Huta.

​Američki državi sekretar Majk Pompeo je tokom vikenda optužio Iran bez iznošenja bilo kakvih dokaza, nakon čega je Iran optužio Ameriku za prevaru.

Predsednk Donald Tramp u Tvitu nije direkto optužo Iran, ali je predložio moguću vojnu akciju kada napadač bude poznat.

Nakon toga su neimenovani američki zvaničnici govorili za Njujork tajms, Ej-Bi-Si i Rojters.

Jedan od njih je naveo da su napadi došli sa zapadne ili severozapadne strane, što je teritorija koju ne kontrolišu Huti u Jemenu.

Njujork tajms je preneo izjave zvaničnika koji su naveli da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama. Međutim, navodi se da nisu sve rakete pogodile mete.

Takođe, Ej-Bi-Si je citirao visokog zvaninika koji je rekao da je Donald Tram potpuno svestan da je Iran odgovoran za napade.

U međuvremenu, cena nafte je porasla zbog straha za globalne zalihe i rasta tenzija na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš pozvao je na smirivanje situacije.

Komentar