Nagrada za „najbizarnija“ istraživanja otišla za magnetisanje bubašvaba

„Ig Nobelovu“ nagradu, koja se dodeljuje za „najbizarnija“ naučna istraživanja, ove godine dobio je, između ostalih, i međunarodni tim biologa za magnetisanje i naknadno upoređivanje mrtvih i živih bubašvaba.
Sputnik

Nagrada je dodeljena za rad „Biomagnetne karakteristike živih američkih bubašvaba“, u kojoj je dokazano da se mrtva bubašvaba razmagnetiše deset puta duže od žive bubašvabe.

Holandski, turski i nemački naučnici dobitnici su nagrade u oblasti ekonomije za testiranje prisustva mikroba na novčanicama iz različitih zemalja. Njihovo istraživanje pokazuje da je najprljaviji novac rumunski, a sastav novčanica je najpovoljniji za razmnožavanje bakterija.

Iranski stručnjak Iman Farahbahš dobio je nagradu iz oblasti inženjerstva, i to za uređaj koji menja novorođenčetu pelene.

Anatomija poštara i bebina pljuvačka

„Ig Nobelovu“ nagradu za rad u oblasti anatomije dobili su francuski istraživači, koji su zabeležili temperaturu u mošnicama, kako obučenih, tako i muškaraca bez odeće. Naučnici su merili temperaturu tih delova tela i kod poštara i vozača autobusa.

Japanski hemičari su prvi put izmerili količinu pljuvačke koju za dan proizvedu žlezde petogodišnjeg deteta. Istraživanja su pokazala da je ta količina u proseku oko 500 mililitara.

 

Komentar