Bugarski poslanik: Iza špijunskog skandala u Bugarskoj stoji Vašington

Nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Bugarske Stanislav Stanilov, zamenik predsednika bugarskog pokreta „Rusofili“, prokomentarisao je optužbe da je rukovodstvo te organizacije špijuniralo u korist Rusije.
Sputnik

Prema njegovim rečima, mogući razlog za izbijanje skandala je to što su Sjedinjene Američke Države izgubile Tursku kao pouzdanog saveznika i sada ga traže u Bugarskoj.

„Pristalice ’Rusofila‘ su pod pritiskom, protiv njih se izvode napadi. To se događa uoči izbora u Bugarskoj, u vrlo posebnom trenutku za Jugoistočnu Evropu… Turci više nisu pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država, a one moraju imati teritoriju na koju bi mogle da se oslone... Izgleda da će ta teritorija biti Bugarska. Možda zato i dolaze ovi napadi“, rekao je Stanilov u intervjuu za list „Trud“.

Stanilov je istakao da „Rusofili“ ne dobijaju novac od Rusije. U suprotnom organizaciji ne bi nedostajala sredstava za održavanje svojih kongresa, iznajmljivanje vozila i održavanje kurseva ruskog jezika.

On je kazao da je neistinita informacija da su „Rusofili“ dobili pola milijarde evra za špijunažu.

„Znate da veliki novac ne može da se sakrije. Čak i ako ga prebacite na ofšor i dalje je nemoguće išta sakriti“, rekao je on.

Bugarske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko članova pokreta „Rusofili“ zbog špijunaže u korist Rusije. Nakon toga je podignuta optužnica protiv predsednika pokreta Nikolaja Malinova. Istražitelji smatraju da je Malinov stupio u kontakt sa Rusima Leonidom Rešetnikovom i Konstantinom Malofejevom i da im je za naknadu od pola milijarde evra ponudio varijante za promenu geopolitičkog kursa Bugarske.

Skandal zbog izložbe u Sofiji

Stanilov je takođe prokomentarisao nedavni diplomatski skandal između Bugarske i Rusije nakon što je u Sofiji otvorena izložba posvećena oslobađanju Istočne Evrope od nacizma. Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske oštro je reagovalo na naziv događaja i, istakavši doprinos SSSR-a u pobedi nad nacizmom, pozvalo Ambasadu Rusije da ne podržava „sumnjive teze o oslobađanju“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u reagovanju na tu izjavu pozvala „da se ne revidira istorija“.

Prema rečima Stanilova, takva reakcija Ministarstva spoljnih poslova Bugarske može u velikoj meri da našteti izgradnji gasovoda „Turski tok“ u zemlji, kao i izgradnji elektrane „Belene“.

„Po mom mišljenju, takva reakcija Ministarstva spoljnih poslova šteti premijeru Bojku Borisovu, jer se sam Borisov nikada nije izjašnjavao protiv Rusije i (predsednika Vladimira) Putina. Borisov ne bi sebi dozvolio takav stav. Takav stav će sebi dozvoliti ljudi koji zaista žele da opstruišu interese Bugarske, uključujući one ekonomske“, zaključio je Stanilov.

Komentar