Zašto je Solženjicin sovjetski Homer?

Novo izdanje čuvenog romana „Arhipelag Gulag“, koji je pola veka po pojavljivanju prvog izdanja ovih dana objavila „Akademska knjiga“, nova je prilika da se opomenemo vremena i atmosfere totalnog terora i straha, ali i rađanja unutrašnjeg protesta protiv nehumanog sistema.
Sputnik

Zašto je Brodski govorio da je Solženjicin sovjetski Homer, iz koje se uredničke namere objavljuje knjiga koja je kao malo koja odjeknula u 20. veku, sudbonosno utičući na mnoge predstave o svetu, ali i na život njenog autora, objašnjava glavna urednica „Akademske knjige“ Bora Babić.

Kako je postavka „U zemlji kipućeg mesa“ spojila tri heroine — Nadeždu Petrović, Meri Idit Daram i Katarinu Klaru Šturceneger na izložbi fotografija nastalih uoči i za vreme Prvog svetskog rata, otkriva autorka projekta istoričarka umetnosti Milena Marjanović.

Gde je danas slavistička nauka, šta su joj glavni tokovi i kako Beograd uspeva da održi svoju visoku poziciju jednog od glavnih slavističkih centara u Evropi, pitamo slavistu Boška Suvajdžića, ali i nekoliko inostranih učesnika nedavno održanog skupa slavista u glavnom gradu Srbije.

Zašto je Solženjicin sovjetski Homer?

Povodom otvaranja retrospektivne izložbe slika Ljube Popovića u Galeriji SANU, jedan od njenih autora, istoričar umetnosti Nikola Kusovac prisetio se u razgovoru za Sputnjik prvih susreta sa mladim studentom — slikarom (za koga je „duša Mediale“ Leonid Šejka odmah rekao: „Ti si naš“), prvih Ljubinih slika koje nije razumevao, razgovora o slikarstvu, ali i o filmovima, Gogolju, Čehovu, Dostojevskom...

A šta će se sve od filmova naći u programu 12. internacionalnog festivala „Lajf“, koji se od 18. do 22. septembra održava u Leskovcu, saznajemo od umetničkog direktora festivala, pozorišnog i filmskog reditelja Darka Bajića.

Komentar