Jerusalimski patrijarh ne priznaje „ukrajinsku novu crkvu“: Raskol je najteži greh

Jerusalimski patrijarh Teofil III je tokom sastanka sa mitropolitom minskim i zaslavskim Pavlom u Svetoj zemlji izjavio da u Ukrajini priznaje samo jednu crkvu, a to je Ukrajinska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom Onufrijem, saopšteno je na sajtu Moskovske patrijaršije.
Sputnik

Patrijarh Teofil III je rekao da je, prema rečima svetih otaca, raskol najteži greh protiv „Božanske ljubavi, koja je u osnovi crkvenog jedinstva“.

Mitropolit Pavle zahvalio je jerusalimskom patrijarhu zbog njegovog čvrstog stava u zalaganju za jedinstvo pravoslavlja.

Sastanku su prisustvovali i šef Ruske duhovne misije u Jerusalimu arhimandrit Aleksandar (Jelisov), članovi misije i predstavnici grupe hodočasnika s kojima je mitropolit Pavle doputovao u Svetu zemlju.

To je prva zvanična izjava patrijarha Jerusalimske pravoslavne crkve povodom crkvenog raskola u Ukrajini.

„Nova crkva“ u Ukrajini

„Nova crkva“ u Ukrajini osnovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture aktivne u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je Epifanij Dumenko.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi mitropolit Onufrij, odbila je da učestvuje na tom saboru. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj skupa u Kijevu ništavan.

Carigradski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta sledi da je njena nadležnost ograničena na teritoriju Ukrajine i da ne može da postavlja episkope ili da osniva parohije u inostranstvu

Denisenkov stav

Nekoliko meseci nakon dobijanja tomosa, poglavar bivše nekanonske crkve, raskolnik Filaret Denisenko izjavio je da se „nova crkva“ podelila i okrivio je Dumenka za kršenje dogovora koji su postignuti.

Nedavno je Filaret saopštio da se njegova struktura odvaja od „nove crkve“ Ukrajine. Osim toga, na sastanku su utvrdili da „tomos o autokefalnosti nove crkve“ ne odgovara statusu autokefalnih crkava.

Sinod „nove crkve“ lišio je Filareta prava da upravlja Kijevskom eparhijom, ali je ostao u sastavu „episkopata“. Kasnije je pokrenut proces, čiji je cilj eliminacija raskolničke strukture.

Komentar