Britanski naučnici lansirali „atomsku votku“ iz Černobilja

Britanski naučnici, na čelu sa profesorom Džimom Smitom sa Univerziteta u Portsmutu, izdestilisali su votku od pšenice i vode sa područja oko Černobilja i dali joj ime „Atomik“.
Sputnik

Smit je za britanske medije rekao da je posle destilacionog procesa u votki zabeležena samo „prirodna“ radioaktivnost ugljenika ― 14.

Profesor ističe da je votka šansa da se pomogne lokalnim zajednicama, a da će 75 odsto profita od proizvodnje ići ljudima u mestima oko Černobilja.

​„Hiljade ljudi i dalje živi u zoni oko Černobilja, gde su nove investicije i korišćenje zemljišta zabranjeni. Radioaktivna je koliko i svaka druga votka. Kada nešto destilujete, vi ga prečišćavate i izbacujete nečistoće“, kaže Smit.

Zato su došli na ideju da iskoriste raž i vodu iz Černobiljske zone i destiluju ih.

Komentar