U Sibiru gori 1,6 miliona hektara šume

Površina šumskih požara u regionima Sibira premašila je 1,6 miliona hektara, a najteža situacija je u Krasnojarskom kraju i u Irkutskoj oblasti, saopštila je pres-služba ovlašćenog predstavnika Sibirskog federalnog okruga.
Sputnik

Predstavnik predsednika Rusije u Sibiru Sergej Menjajlo održao je sastanak u formi video-konferencije o opasnom periodu požara i poplava u regionima Sibira.

„Na dan 29. jula u regionima okruga je aktivno 232 šumska požara na površini od 1.603 miliona hektara. Najteža situacija je u Krasnojarskom kraju (94 požara) i u Irkutskoj oblasti (137 požara). U zoni od pet kilometara nalazi se pet naseljenih mesta, ali nema pretnji za stanovništvo. Prekoračenje maksimalne dozvoljene koncentracije ugljen-monoksida u okrugu nije registrovano, izuzev u gradu Kirensku u Irkutskoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Menjajlo je istakao da je u trenutnoj situaciji važno sprovesti sveobuhvatan posao. Regionalne vlasti zajedno sa predstavnicima teritorijalnih jedinica federalnih organa treba da preduzmu preventivne mere za sprečavanje prelaza požara na ljudska naselja i privredne objekte.

Zamenik ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan izjavio je da će Ministarstvo pojačati grupu za gašenje šumskih požara, kako bi se oni što pre lokalizovali.

On je dodao da sadašnje grupe vatrogasaca nisu dovoljne.

Na teritoriji Krasnojarskog kraja i Irkutrske oblasti, kao i u delu Burjatije uvedeno je vanredno stanje.

Komentar