Amerika traži 100 miliona dolara od ruskog državljanina zbog kršenja zakona

SAD zahtevaju od ruskog državljanina Aleksandra Vinika, čiju ekstradiciju traže od Grčke, nadoknadu od 100 miliona dolara za navodno kršenje američkih zakona, navodi se u saopštenju Tužilaštva.
Sputnik

Tužba je podneta protiv Vinika i, navodno, njegove onlajn-berze BTC, koja se bavila anonimnom trgovinom bitkoinima i drugim kriptovalutama. Platformu je koristilo 700 hiljada ljudi. Tužioci su saopštili da je BTC prekršio američki Zakon o bankarskoj tajni.

„Platformu BTC su koristili sajber-kriminalci iz celog sveta. To je organizacija koja se bavila pranjem i zaradom novca od kriminalne delatnosti, konverzijom tih prihoda iz digitalnih valuta, uključujući bitkoine, u tradicionalne valute, kao što su američki dolar, evro i rublja“, navodi se u dokumentu koje je objavilo Tužilaštvo.

Onlajn-berza od korisnika nije tražila čak ni osnovne lične podatke i dokumenta, što je omogućavalo izvođenje anonimnih transakcija. Samo u SAD preko berze je izvršeno više od 21.000 transakcija u bitkoinima, u vrednosti od skoro 300 miliona dolara.

Vinik je uhapšen 25. jula 2017. godine u predgrađu Soluna, na osnovu američke poternice. On se još uvek nalazi u Grčkoj, iako je Amerika tražila njegovu ekstradiciju.

Komentar