Odgovor Turske na sankcije Evropske unije

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da odluka EU da ograniči kontakte sa Ankarom i finansiranje Turske, zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na odlučnost Ankare da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.
Sputnik

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, pokazuje pristrasnost Brisela po pitanju Kipra.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Kipra.

Čavušoglu je to rekao u Skoplju na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.

EU tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koja vrši Turska nezakonita, zbog čega je preduzela određene mere protiv zvanične Ankare. Međutim, Turska obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

Komentar