Kremlj poziva na suzdržanost u Ormuskom prolazu

Kremlj poziva sve na suzdržanost i regulisanje situacije putem dijaloga povodom incidenta sa britanskim tankerima u oblasti Persijskog zaliva, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
Sputnik

On je dodao da Kremlj pažljivo prati sve informacije o dešavanjima u Persijskom zalivu.

„Smatramo da bi bezuslovno trebalo da se osigura sloboda plovidbe u Persijskom zalivu i Ormuskom prolazu. To je veoma važno i za svetsku ekonomiju i za svetsku ekonomsku konjunkturu. Kao i ranije, pozivamo sve na suzdržano ponašanje u Persijskom zalivu, kako se ne bi pogoršala situacija, kao i na rešavanje svih spornih situacija putem dijaloga“, istakao je Peskov.

Prethodno se po tom pitanju oglasio i zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, koji je rekao da je Moskva izuzetno zabrinuta zbog poslednjih dešavanja u Ormuskom prolazu, imajući u vidu da je rizik od potencijalne konfrontacije sve veći.

Podsetimo, vlasti Velike Britanije saopštile su da su iranski naoružani brodovi pokušali da presretnu britanski tanker pre nego što su ih oterali brodovi Kraljevske ratne mornarice. Istovremeno, Iranska revolucionarna garda opovrgnula je da je došlo do incidenta.

Iran preti osvetom još otkako je jedan njegov tanker zaplenjen u Gibraltaru prošle sedmice. Ministarstvo obrane SAD nije komentarisalo događaje, iako je Pentagon javio da zna za izveštaj o pokušaju iranskih brodova da presretnu britanski naftni tanker.

Komentar